Kolumne

Šta će nam ovakvo pravosuđe

Toliko je komentara napisano o katastrofalnom radu reformisanog pravosuđa u Srpskoj i BiH uopšte da se normalan čovjek zapita vrijedi li uopšte dalje i pisati bilo šta na ovu temu.

Šta će nam ovakvo pravosuđe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nema krivičnog djela koje nije obrađeno po nekoliko puta, kao ni tužilaštva u BiH koje je potpuno imuno na i više nego sumnjive obustave istraga protiv državnih službenika, ma kojoj radnoj organizaciji oni pripadali.

U Srpskoj se tako obustavljaju istrage iako postoje jasni i čvrsti dokazi protiv osumnjičenih, ali niko tim tužiocima ne može ništa, pa mogu raditi šta hoće i koliko hoće.

Ovome u prilog ide i posljednji slučaj policijskog pripravnika, koji je u vrijeme policijskog časa pokušao opljačkati frižider na benzinskoj pumpi, pa se, kada je vidio da mu to neće poći za rukom, odvezao normalno na posao.

Snimiše tog pripravnika i kamere, prepoznao ga je i radnik, ali ništa nije pomoglo da tužilaštvo podigne optužnicu. Naprotiv, istraga je obustavljena, pa se sada normalan čovjek treba zapitati da li su svi idioti, osim tužioca, naravno.

Podsjećanja radi, za vrijeme tog istog policijskog časa kažnjeno je na stotine građana u Srpskoj, jer se nisu na vrijeme vratili kućama, a neki su u toj žurbi i gubili živote.

Neće tužilac ni da objasni javnosti zbog čega je obustavio istragu u pomenutom slučaju. Vjerovatno zaboravlja da ga narod plaća, i to debelo, ali može mu se, pa neka bude.

Isti je slučaj i u Federaciji BiH. Tamo stoluje malo više partija, pa se i omakne da padne neki korumpirani i prljavi političar, ali uglavnom je to sitna boranija, što bi rekao naš narod.

Ali zato kada sirotinja ukrade metar drva iz šume, onda se sav pravosudni sistem ujedini kako bi oca poslali u zatvor. Ne igra tada ulogu ni odlaganje zatvorskih kazni, ni kvazi medicinski nalazi, u koje će vam napisati šta god želite za par maraka.

Uglavnom, plate u tom pravosuđu su redovne i daleko iznad prosjeka, godišnji su na sve egzotičnijim mjestima, a ti se, narode moj, loži i dalje kada bace kosku nacionalizma.