Društvo

ŠTA ČEKA BALKAN Objavljena dugoročna vremenska prognoza

Meteorolozi "Aku Vedera” objavili su dugoročnu prognozu za jesen u Evropi.

ŠTA ČEKA BALKAN  Objavljena dugoročna vremenska prognoza
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Suša je tokom ljeta zahvatila mnoga područja, ali dolaze kiša i hladnije vrijeme. Nekoliko zemalja moglo bi dočekati uobičajeno olujno vrijeme. 

Istorijski aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine mogla bi prije dospjeti na naslovnice u Sjevernoj Americi nego u Evropi, ali povećan broj tropskih sistema, takođe, znači i veće šanse da se ti sistemi premjeste preko Atlantika i pogode zapadnu Evropu kao tropska kišna oluja, piše Avaz.

Prema meteorologu Tajleru Rojsu, tropske oluje mogle bi pogoditi Evropu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do obilnih poplava.

Šta čeka Balkan i jugoistočnu Evropu?

U centralnoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeće na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

Pročitajte još

– Promjena obrasca sredinom jeseni donijeće olujno i hladnije vrijeme u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. To će donijeti nadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u centralnim Alpama – rekao je meteorolog Alan Repert.

Rojs je dodao i da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako će se umjerena akumulacija snijega dogoditi dok lišće još bude na drveću.

– Kako širom sjeverne Evrope bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebno Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

A s dolaskom hladnog vazduha, prijetnja zimskim vremenom vratiće se u neka područja.

– Povećaće se šanse za snijeg u mjestima kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. Ne očekujemo nadprosječne snježne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega – zaključio je Rojs.

Podsjetimo da na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas počinje jesen, koja će trajati 90 dana, tačnije  do 21. decembra kada počinje zima.