Digitalna Srpska

ŠTA JE RAZLOG Majkrosoft dozvoljava korisnicima da obrišu Edge, Bing i onemoguće reklame na Windows 11

Majkrosoft je, u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) u Evropskoj ekonomskoj zoni (EEA), najavio značajne promjene za svoj operativni sistem Windows 11.

Zgrada kompanije Majkrosoft
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Ove promjene, predstavljene kroz nedavni blog post kompanije, osmišljene su da korisnicima pruže veću kontrolu i fleksibilnost u korišćenju softvera.

Ključna novina je mogućnost potpune deinstalacije Microsoft Edge pregledača sa Windows 11 uređaja. Ovo je značajan korak za Majkrosoft, s obzirom na to da je Edge bio integralni dio Windowsa od njegovog lansiranja.

Takođe, korisnicima će biti omogućeno da onemoguće Bing kao pretraživač unutar Windows pretrage, čime se povećava izbor u pogledu pretraživačkih alata.

Dodatno, korisnici će moći da isključe “Microsoft News feed” i reklame u Widget Board, što doprinosi većoj personalizaciji i manje invazivnom korisničkom iskustvu. Windows 11 će bolje priznavati korisničke podrazumijevane postavke, uključujući izbor pregledača, medijskih plejera i ostalih aplikacija.

Pročitajte još

Važno je napomenuti da će korisnici imati mogućnost da deinstaliraju gotovo sve aplikacije koje su preinstalirane sa operativnim sistemom. Ova funkcija ističe Majkrosoftovu posvećenost pružanju veće slobode korisnicima u upravljanju njihovim softverskim okruženjem.

Ove promjene imaju značajan uticaj na softversku industriju, pokazujući Majkrosoftovu spremnost da se uskladi sa regulativama i unaprijedi konkurenciju. Očekuje se da će ove izmjene rezultirati većim izborom i kvalitetom usluga za korisnike, te da će podstaći inovacije u cjelokupnoj industriji, prenosi Telegraf.

Za korisnike u EEA, ove promjene predstavljaju važan korak naprijed u smislu kontrole nad njihovim digitalnim okruženjem. Mogućnost prilagođavanja softvera prema ličnim preferencijama ne samo da poboljšava iskustvo korišćenja, već i podstiče razvoj korisnički orijentisanih rješenja.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu