Digitalna Srpska

Poznato do kada će biti besplatan: Ukoliko želite da zadržite Vindovs 10 poslije ovog datuma, moraćete plaćati pretplatu

Majkrosoft je objavio novi program pretplate za Vindovs 10, koji će vam dozvoliti da zadržite tu verziju operativnog sistema uz bezbjednosna ažuriranja i nakon oktobra 2025. godine.

Zgrada kompanije Majkrosoft
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

U pitanju je “Extended Security Update” (ESU) program koji korisnicima nudi da plaćaju, a zauzvrat će dobijati bezbjednosna ažuriranja (security updates) za Vindovs 10 i poslije oktobra 2025. godine.

Podrška za Vindovs 10 će prestati, konkretno, 14. oktobra 2025, a kako Majkrosoft kaže “ovaj program omogućava računarima da primaju redovna ažuriranja kroz uslugu godišnje pretplate”.

Pročitajte još

Ovaj program je vjerovatno odgovor na kritike korisnika (a ima ih sve više) koji ne žele da pređu na Vindovs 11, uprkos tome što će na tom OS dobijati bezbjednosna ažuriranja važna za zaštitu od sajber prijetnji, kako prenosi sajt Tom's Hardware.

Za razliku od sličnih usluga koje su do sada nuđene, ovaj program pretplate nije ograničen samo na komercijalne korisnike, već u njemu može učestvovati bilo ko (mada cijena još nije poznata).

Ključni aspekt je, međutim, to što će se ažuriranja odnositi samo na bezbjednost. Neće, dakle, biti nekih drugih poboljšanja koja bi inače dolazila i koja bi činila Vindovs 10 boljim i lakšim za korišćenje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije