Društvo

Šta kažu narodna vjerovanja, šta meteorolozi: Godina rodna ako na Božić pada snijeg

U narodu su uvrežena vjerovanja da će godina biti rodna ako na pravoslavni Božić pada snijeg ili kiša. U tom slučaju, smatra se, rodiće sve ono što se okopa motikom. Ako se obistini vjerovanje, veseliti se mogu prvenstveno u Krajini, jer je za ovu regiju u nedjelju, 7. januara, najavljen snijeg.

Cvijeće u snijegu
FOTO: BURTON'S ATTIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja prve januarske sedmice zadržaće se natprosječno visoke temperature vazduh, ali i nestabilno vrijeme sa kišom. Više kiše izgledno je u južnim i zapadnim područjima. U nedjelju, 7. januara, na planinama i u Krajini uz pad temperature vazduha moguć je i snijeg.

Niže temperature će pogodovati ozimoj pšenici koja se dobro izbokorila i pripremila za predstojeći period mirovanja, navedeno je u Agrometeorološkom biltenu RHMZ.  Minimalne temperature zemljišta izmjerene na 5 cm dubine u proteklim danima bile su pozitivne što je dobro za korijenov sistem ovih kultura. Padavine koje su do sada registrovane održavaju povoljnu vlažnost zemljišta i povećavaju zimsku rezervu vlage.

Pročitajte još

Tokom proteklih sedam dana na usjevima ječma registrovano je prisustvo mrežaste pjegavosti ječma, a kod usjeva pšenice prisustvo lisne rđe. Takođe, pregledom pšenice i ječma uočeno je prisustvo lisnih vaši i cikada, ali njihova aktivnost je smanjena jer vremenske prilike sa niskim temperaturama nepovoljno utiču na njihov dalji razvoj i širenje. Na pojedinim parcelama uočeno je slabije prisustvo aktivnih rupa od poljskog miša i poljske voluharice, prenosi Agroklub.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu