Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠTA SAVJETUJU LJEKARI ZA CARSKI REZ Amela je tako na svijet donijela PETORO DJECE

Društvo
Autor:

Foto: Vladimir Lojanica/RAS Srbija

Od ukupnog broja rođenih beba, njih 30 odsto dođe na svijet carskim rezom. Iako ljekari apeluju da je prirodni porođaj najbolji, prema riječima dr Bojana Lukića, rukovodioca Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu, “svaka druga žena traži da se porodi carskim rezom”.

Slučaj Amele Šabanović iz Kladnice kod Sjenice, koja je na svijet donijela dječaka petim carskim rezom po redu, svrstan je u fenomene jer se, prema mišljenju brojnih ljekara i akušera, ne preporučuje više od tri carska reza.

Dr Bojan Lukić, rukovodilac Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu, u razgovoru za Blic ipak tvrdi da ljekarska preporuka za broj obavljenih carskih rezova ne postoji jer se takav zahvat generalno izvodi samo iz nužde a ne po želji pacijenta.

– Carski rez se nikada ne preporučuje zato što je to opasna operacija. Kada krenu bolovi svaka druga žena traži carski rez ali preporuka je – ne nikako, ako baš nije nužno. Kada je riječ o broju zahvata tiče, preporuke nema, carski rez se radi iz nužde a majka svjesno prihvata rizik. A ako žena ima četiri carska reza i želi peto dijete, niko joj neće reći da to ne radi. Svaka nova operacija na istom terenu bilo da je drugi ili treći put multiplicira rizik i toga žene treba da budu svjesne. Zato, ako je moguće, uvijek prirodnim putem. Opšti utisak je da mnogo žena traži carski, a njihovi razlozi nemaju nikakve veze sa medicinom – objašnjava dr Lukić.

Carski rez je hirurški zahvat i kao takav podrazumeva pravljenje reza na donjem dijelu stomaka, a zatim i na materici. Ako ne postoji mogućnost vaginalnog porođaja ili je potrebno odraditi ga hitno usljed komplikacija onda se pribjegava carskom rezu.

– Carski rez je nešto što se radi iz nužde i sa striktno propisanim medicinskim indikacijama. Apsolutne indikacije za carski rez su vrlo rijetke i u principu ima ih malo i to je sužena karlica, apsolutna disproporcija na ulazu, ali to se dešava vrlo rijetko. U principu, najčešći povod za carski rez je porođaj koji ne napreduje ili ako je utvrđeno da do bebe ne dolazi dovoljno kiseonika te se nema puno vremena da se odlaže porođaj, pa se ide bržim putem – dodaje dr Lukić.

Kako ljekar objašnjava, ako je žena imala jedan carski rez, ne mora nužno da znači da je potrebno i drugi put odraditi ovaj zahvat, te je moguće da naredni porođaj bude prirodni, odnosno vaginalni.

– Ne mora da znači da ako se neko jednom porodi carskim rezom da mora i drugi put, moj primjer je da sam žene porađao vaginalno poslije drugog ili trećeg carskog reza jer imam nekoliko slučajeva. Ženama koje su već imale carski rez se u današnje vrijeme uopšte ne daje šansa da porođaj krene, nego se ljekar koji vodu trudnoću odluči nekih sedam do 10 dana prije termina da to obavi carskim rezom – dodaje dr Lukić.

Kako ljekari objašnjavaju, razmak između dva carska reza je minimum godinu dana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO