Kultura

Stanić čestitao praznik "U Beogradu ponosni na stvaralaštvo glumaca iz Srpske"

Obilježavanje Dana Republike Srpske i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske u formi TV-prijema završeno je obraćanjem glumca Tihomira Stanića, koji je čestitao građanima ove, ali i sve buduće praznike, te poručio da su u Beogradu ponosni na ono što kao veliki kvalitet stvaraju glumci iz Republike Srpske.

Stanić čestitao praznik "U Beogradu ponosni na stvaralaštvo glumaca iz Srpske"
FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Dragi građani Republike Srpske, dragi sugrađani, gledaoci, prijatelji, srećan vam praznik sadašnji i svi praznici budući, rekao je Stanić u obraćanju u kolažnoj emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS i RTS povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.

On je napomenuo da je državljanin i Srbije i Republike Srpske i da se ponosi zbog činjenice da je u četrdesetogodišnjoj glumačkoj karijeri uspio da, sticajem okolnosti i činjenicom da mu je pružena mogućnost da ostvari neke svoje želje, mnogo radi u Republici Srpskoj.

Stanić je podsjetio da je kao afirmisan glumac u Beogradu došao da igra u Narodnom pozorištu Republike Srpske, gdje je potom bio i umjetnički direktor, te da je znao da će za mlade glumce u Banjaluci jako značiti da im dovede Svetlanu Bojković, Petra Kralja, Mišu Janketića, Vlastimira Đuzu Stojiljkovića, da zajedno sa njima rade predstave.

– Oni su sa takvom radošću putovali u Banjaluku, osjećali su da rade nešto važno, da je to dio neke njihove životne misije i uspjeli su. Uz njih su glumci Narodnog pozorišta Srpske izrasli u ozbiljne umjetnike i sada možemo na televiziji, filmu, u pozorištu da uživamo u njihovim dometima – rekao je Stanić.

On je dodao da sa ponosom gleda serije u kojima učestvuju glumci Republike Srpske i da je toliko srećan što su glumili u filmu “Dara iz Jasenovca”, navodeći da su mu režiser tog filma Predrag Gaga Antonijević i scenarista Nataša Drakulić rekli da nikada ne bi uspjeli da snime tako kvalitetan film bez glumaca kao što su Sandra Ljubojević, Zlatan Vidović, Anja Stanić, Nikolina Friganović.

– Njihov doprinos u tom filmu je ogroman, da ne pričam o djeci, o Biljani Čekić iz Kozarske Dubice koja igra glavnu ulogu – rekao je Stanić.

On je naveo da je ponosan i na činjenicu što je učestvovao u stvaranju kinematografije Republike Srpske, budući da je u Srpskoj snimljeno nekoliko filmova kao što su “Turneja” i “Neprijatelj”, “Falsifikator”, “Top je bio vreo”.

– Ta saradnja na polju kulture između, u suštini, istog narodnog bića, podijeljenog jednom neprirodnom granicom, jeste u suštini toliko prirodna i toliko neminovna i to će sigurno trajati vječno – rekao je Stanić.

On je poručio svojim kolegama u Srpskoj da ne moraju da čekaju nikakve nove impulse iz Beograda i da dovoljno znaju i mogu i već polako postaju ono što je bila njegova ogromna želja i ideja – da ljudi iz Republike Srpske ponude način i put i ideje koje će biti prihvaćene u Beogradu.

– Ne samo da tako srdačno i s ljubavlju i pažnje prate sve što stiže iz Beograda, nego da znaju da ono što oni u Srpskoj stvaraju je u Beogradu prepoznato kao veliki kvalitet i nešto na šta su svi ponosni – rekao je Stanić.

U emisiji je autor himne Republike Srpske “Moja Republika” kompozitor Mladen Matović rekao da je za njega bio profesionalni izazov napraviti svečanu pjesmu, te da je za njega bilo najbitnije da Srpska ima himnu, kao jedan od osnovnih državotvornih simbola.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Dao sam sve od sebe da napravim iskrenu svečanu pjesmu koja će da odražava vrijednosti ovih prostora i naroda, da nikoga ne vrijeđa, ali da se osjeti kome je namijenjena – rekao je autor himne, koja je u upotrebi od 28. decembra 2008. godine, a prvi put je izvedena 9. januara 2009. godine.

Tokom emisije za muzički dio bili su zaduženi Gudački sastav Banjalučke filharmonije, sopran Minja Šukalo koja je izvela himnu Republike Srpske i pjesmu “Republiko moja, Gospod nek te čuva”, kao i bariton Siniša Pajić, koji je izveo himnu Srbije “Bože pravde” i pjesmu “Pukni zoro”.

U emisiji je prikazana retrospektiva obilježavanja Dana Republike Srpske prethodnih godina u Srbiji, u organizaciji Predstavništva Srpske u Srbiji, kao i kampanje “Čitajmo zajedno”, gdje je glumac Željko Erkić, šetajući Zmijanjem, recitovao pjesmu Petra Kočića “Molitva”, a glumica Nikolina Friganović odlomak iz romana “Tvrđava” Meše Selimovića.

Slikom je pokazano i kako je proslavljen Dan Republike Srpske u gradovima širom Srpske, kao i prilog o simbolima Republike Srpske o himni i grbu, koji još čeka odobrenje Ustavnog suda Republike Srpske, dok je u upotrebi amblem, a trobojka crveno-plavo-bijela je u upotrebi od osnivanja Srpske 1992. godine.

Emisija je završena pjesmom “Ovo je Srbija” u izvođenju Minje Šukalo i Siniše Pajića uz pratnju Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije.

Obilježavanje Dana Republike Srpske i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske održano je u televizijskom studiju u formi kolažne emisije, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Emisija pod nazivom “Za sva vremena” emitovana je na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, kao i na drugom programu Radio-televizije Srbije, te na još 41 lokalnoj i regionalnoj televiziji u Srbiji.