Kultura

Štrajk zbog radnih uslova: Na Tajms skveru održan najveći protest filmskih zvijezda dosad

Udruženje filmskih glumaca i američke Federacije radio i televizijskih umjetnika SAG-AFTRA održalo je najveće okupljanje do sada na Tajms skveru u Njujorku, kojem je prisustvovao i najveći broj filmskih zvijezda u znak solidarnosti sa kolegama koji su 12 dana u štrajku.

Protest glumaca na Tajms skveru
FOTO: SARAH YENESEL/EPA

Među okupljenima su bili Brajan Krenston, Džesika Čestejn, Brendan Frejzer, Stiv Bušemi, Elen Burstin, Vendel Pirs, Rejčel Zegler, Majkl Šenon, Džejn Kurtin, Kristijan Slejter i Kloi Grejs Morec.

Glumci i njihovi predstavnici održali su vatrene govore na bini u centru Tajms skvera, dok su ih turisti posmatrali, a vozila u prolazi trubila su u znak podrške.

Navode da je revolucija striming servisa izmjenila plaćanja, tantijeme i radne uslove.

Oni traže i zaštitu od korišćenja vještačke inteligencije, ali i povećanja programima zdravstvene zaštite i penzijama, prenosi Glas Amerike.

Pročitajte još

– Naša industrija se drastično promijenila. Mi nemamo isti biznis model kao prije 10 godina. I iako priznaju da to jeste tačno u današnjoj ekonomiji, bore se kako znaju i umiju da ostanu u istom ekonomskom sistemu koji je prevaziđen. Hoće da nas vrate u prošlost. Mi ne možemo i nećemo tako. Ono što tražimo u pregovorima nije neracionalno. Nije nepošteno – rekao je Brajan Krenston.

Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koja pregovara u ime studija, saopštila je da je glumcima iznijela “velkodušnu ponudu” koja podrazumjeva najveći skok u rastu minimalne zarade u posljednjih 35 godina, između ostalih beneficija.

Glavni pregovarač SAG-AFTRA Dankan Krebtri Ajrlend rekao je da su, iako su stupili u štrajk, glumci spremni na razgovor.

– Mi jesmo obustavili rad, ali sam ja njima rekao 12. jula da smo spremni da razgovaramo sutra i svaki dan dok ne postignemo dogovor. Jedini razlog zašto nismo tamo je što su te kompanije rekle da ne žele da imaju posla sa ljudima koji nisu civilizovani i zato što su te kompanije rekle da nisu spremne da razgovaraju neko vrijeme – rekao je on.

Ranije ovog mjeseca, glumci su se pridružili štrajku pisaca koji je počeo u maju. Ovo je prvi put da su oba udruženja obustavila rad od 1960, što je zaustavilo skoro svu televizijsku i filmsku produkciju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije