Politika

Stanić: Informacija da je u Prijedoru bilo još prekida hladnog lanca skandalozna

Informacija da se u Domu zdravlja Prijedor i prošle godine desio slučaj prekida hladnog lanca za čuvanje vakcina i da za to niko nije odgovarao je skandalozna - poručio je danas predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić.

Stanić: Informacija da je u Prijedoru bilo još prekida hladnog lanca skandalozna
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On kaže da je obraćanje v.d. direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodana Javora otvorilo brojna nova pitanja koja nisu mnogo lakša od propadanja 1.342 doza vakcine “Sputnjik“ u ustanovi kojom rukovodi.

Stanić je upitao da li je sporni događaj iz prošle godine prijavljen nadležnim organima.

Pročitajte još

– Iz Javorovog obraćanja se vidi da je on znao da je u to vrijeme došlo do prekida hladnog lanca vakcina koje su bile smještene u dva odvojena frižidera na dvije odvojene lokacije. Da li je on prijavio taj opasni događaj pošto je znao da kao građanin ima obavezu da to učini – rekao je Stanić dodajući da je Javor mora znati da mu je to obaveza, pogotovo zato što je po struci pravnik.

Otvara se pitanje, dodao je Stanić, da li je tadašnji v.d. prijavio taj događaj nadležnim organima.

– Dom zdravlja Prijedor je sertifikovana i akreditovana ustanova i kad se prvi put desio događaj, koji je svakako krupna neusaglašenost po akreditaciji i sertifikaciji, morale su uslijediti korektivne mjere koje bi u budućnosti onemogućile da se događaj ponovi. To se moralo desiti bez obzira koji su razlozi tada doveli do prekida hladnog lanca čuvanja vakcina – kaže Stanić.

On navodi da do propadanja vakcine sada ne bi došlo da se raniji slučaj u ovom domu zdravlja istražio.

– Moralo se ući u to, bez obzira da li je u pitanju bio ljudski faktor ili nešto drugo. Da li ovo znači da ni prije, a ni sad vakcine nisu na sigurnom i bezbjednom, sa ograničenim pristupom uz maksimalno obezbjeđenje? Isto tako da li postoji jasno utvrđen broj radnika koji mogu pristupiti i gdje se svaki pristup mora evidentirati, pa čak i svako otvaranje vrata frižidera se evidentira – navodi Stanić.

On je upitao da li se Javorom izjavom unosi nepovjerenje u proces skladištenja, čuvanja i izdavanja vakcina i ruši povjerenje u kompletan proces imunizacije.

Stanić smatra da je v.d. direktor Doma zdravlja Prijedor nakon propadanja 1.342 doza vakcina, umjesto što je samo ponudio, trebao podnijeti neopozivu ostavku.

– Postoji mogućnost da kao v.d. direktora on može imati realan uticaj na svjedoke koji su većinom radnici doma zdravlja , a to je trebalo izbjeći – smatra Stanić.

On ističe da za nemile događaje u Domu zdravlja u Prijedoru treba ustanoviti punu istinu i utvrditi objektivnu odgovornost kako se više nikad i nigdje ne bi ponovili.

– Svakako da je iz ovog jasno da treba prekinuti politička poigravanja oko zdravstvenih ustanova, jer prečeste promjene direktora sigurno ne pogoduju njihovoj stabilnosti i kvalitetnom radu- zaključuje Stanić.

Podsjećamo, Slobodan Javor je ovih dana ponudio svoju ostavku, ali ne i podnio. Uz nuđenje ostavke iz moralnih razloga Javor je iznio i šokantne podatke da je prekida hladnog lanca bilo i ranije. Tvrdi da se slično prošle godine desilo i sa dječijim vakcinama.