Banjaluka

Stanivuković najavio smjenu Ninkovića zbog nerada: Umjesto rješavanja problema, svađa u gradskom parlamentu

Iz dana u dan se problemi gomilaju, a političari u Gradu Banjaluka se svađaju najavljujući jedni drugima smjenu.

draško stanivuković i ljubo ninković, gradonačelinik i predsjednik skupštine grada bl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako je na konferenciji za medije gradonačelnik Banjaluke najavio smjenu predsjednika Skupštine grada.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković je u izjavi za Srpskainfo istakao da ga od “Stanivukovićeve ludosti” ništa ne iznenađuje, kao i inicijativa u kojoj traži njegovu smjenu.

– Mene on nije ni birao, na svu sreću, tako da me on neće ni smjenjivati. Onaj ko imenuje predsjednika Skupštine on ga i smjenjuje. Mene može da smjeni samo 16 odbornika tako da ako bude došlo do toga, odnosno da skupštinska većina bude zahtijevala to od mene, ja ću se sam povući, ali to su stvari koje se ne tiču gradonačelnika, to je odluka skupštinske većine – istakao je Ninković.

Pečat

On je objasnio i šta je bio problem s pečatom i kada je izbio prvi problem. Tvrdi da je problem nastao onog trenutka kada je Draško Stanivuković uveo ljude u zgradu i prekinuo prvu sjednicu.

Ljubo Ninković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Tada smo trebali da riješimo problem “Akvane”. Na bazi pretpostavki je prekinuo sjednicu jer je mislio da SNSD i skupštinska većina neće usvojiti odluke, što smo demantovali nastavkom sjednice i usvajanjem kreditnog zaduženja. To je prvi problem koji je on napravio. Sjećate se da je uveo ljude koji su psovali majke, sestre, žene odbornicima i uveo nenormalno ponašanje i praksu u Gradsku upravu. Nakon toga je promijenio brave, zatim onemogućio rukovodstvu Skupštine grada da obavlja svoje poslove – navodi Ninković.

Ističe da je Zakon o pečatima jasan. Objasnio je da su danom prijave pečati nevažeći, a sve ostalo je samo formalna procedura.

– Onog dana kada su pripadnici MUP RS obavili uviđaj, od toga dana pečati su nevažeći. Sve drugo je formalnost. On je za Vidovdan provalio, nekoliko dana poslije sam po nalogu Tužilaštva saslušan u MUP Republike Srpske u svojstvu svjedoka. Nekoliko dana poslije toga sam išao po zapisnik odnosno izjavu kako bih mogao i formalno da proglasim pečat nevažećim u Službenom glasniku. Nakon toga sam uputio dopis u Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, priložio objavu iz Službenog glasnika i ušli smo u proceduru i izradu. Juče sam dopunio dodatno sa tim zapisnikom, kako su mi rekli iz Ministarstva uprave, jer im je potreban i taj zapisnik iz MUP RS. Obećali su da ćemo dobiti rješenje na osnovu koga idemo u izradu pečata – rekao je Ninković.

“Banjaluka u fazi najveće opstrukcije”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ima drugu priču, za razliku od Ninkovićeve. On Ninkovića krivi da je Banjaluka 124 dana bez ijednog akta potpisanog od strane predsjednika Skupštine Grada. 

Pročitajte još

– Nema skupštinskih kolegijuma, nema sjednica Skupštine grada, nema potpisa i pečata na koje brojne odluke čekaju. Zato u ponedeljak, 7. avgusta, pokrećemo peticiju za smenu predsednika Skupštine Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković na konferenciji za novinare. 

Stanivuković je istakao da je Ninković, od kada je postavljen za predsjednika Skupštine grada, održao samo jednu redovnu sjednicu za ta 124 dana. 

– U tom periodu, on je koštao Grad 50.000 KM – rekao je Stanivuković.

 Ističe da je i unazad nekoliko dana u više navrata pokušavao da dobije informaciju o održavanju sjednice skupštinskog Kolegijuma, ali bezuspješno. 

– Kada je riječ o pečatu Skupštine grada, tražili smo informaciju i u resornom ministarstvu, ali ni oni ne znaju kada bi pečat mogao da bude gotov, jer predsjednik Skupštine grada nije dostavio sve akte koji su potrebni za izdavanje novog pečata. Od posljednje sjednice koju smo imali prije 45 dana, a 30 dana od kada je poništen pečat, predsjednik je poslao zahtjev za novi pečat putem mejla. To u prevodu znači da zahtjev nije potpun, dakle čeka se da pošalje potpun zahtjev – objasnio je Stanivuković.

skupština grada BL-čekanje kvoruma
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Napomenuo je da se zbog svega ovoga Banjaluka sada nalazi u fazi najveće opstrukcije, zbog čega je najavio i peticiju za smjenu predsjednika Skupštine grada. 

– Za sve ovo vrijeme mandata predsjednika Skupštine nisam mogao dobiti informaciju o održavanju sjednica Kolegijuma. Stoga, u četvrtak u 9 sati pozivam sve šefove klubova da dogovorimo sjednicu, koja bi trebalo da bude održana u avgustu. Nemamo pravo na skupštinsku pauzu, jer ih je bilo i previše. Imamo puno važnih tačaka koje čekaju na održavanje sjednice Skupštine – zaključio je Stanivuković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije