Banjaluka

Stanivuković o aktuelnim pitanjima u Banjaluci "Dvadeset i pet dana Skupština bez pečata, važna pitanja poput „Akvane“ i dalje čekaju"

Rješavanje pitanja preduzeća „Akvane“ nikada nije bilo do nas, u smislu da je rješavanje tog pitanja do Gradske uprave. Decenijama su se dugovi gomilali.

Draško Stanivuković
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika, najveći izazov bila je „Akvana“, jer smo imali 10 miliona KM akumuliranog gubitka. S tim smo se nosili, a prošla godina je bila jedina godina kada „Akvana“ nije bila gubitaš.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, naglašavajući da upravo preduzeće „Akvana“ i dalje čeka na rješenje pitanja sa kojim se suočava.

Pročitajte još

-Ove godine, ukupno 90 dana nije bilo Skupštine grada, kako bismo dobili podršku i odluku da bi riješili to pitanje „Akvane“ kroz kreditno zaduženje. Kada smo konačno usvojili tu odluku, sada dolazimo u situaciju da 25 dana nema predsjednika Skupštine Grada da stavi pečat, da objavimo to u Službenom glasniku, da dignemo kredit. Kada sam ga preselio u drugu kancelariju, on je govorio kako ne može da dođe do svojih stvari, odnosno do pečata. Dobio je mišljenje resornog ministarstva da nema potrebe da poništava pečat, nego da evidentira period kada nije imao pečat, da ne odgovara za to u tom periodu, ali da može da nastavi posao. Međutim, on je želio da poništi pečat, ja se tome na protivim. Ipak, ovo je odugovlačenje koje traje više od 20 dana – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Kako ističe, u 25 dana se nagomila novih 25 problema, jer ljudi kojima je „Akvana“ dužna imaju svoja potraživanja, koja Gradska uprava ne može da riješi zbog, kako je kazao – „nerada predsjednika Skupštine grada“.

-Pozivam predsjednika Skupštine da riješi ovaj problem. Ovo su vanredne okolnosti. Ukoliko to ne riješimo naredne sedmice, mimo toga postoji dosta razloga da prikupimo dovoljan broj potpisa za njegovu smjenu.

Pitao sam ga i danas kada ćemo rješavati ovo pitanje, on nema odgovor. Za pečat mu ne treba kabinet, pozivam ga da riješi taj problem.

Ne želim da iko kaže da je do mene ili da je ovo dogovorena priča. Pozivam ga i napominjem da ukoliko to ne bude naredne sedmice, pokrećemo inicijativu za njegovu smjenu – rekao je Stanivuković, napominjući da ne čeka samo „Akvana“, nego i besplatne građevinske dozvole, prostorne, planske, prihodovne odluke, besplatni placevi i dr.

Govoreći o inicijativi da novoizgrađena škola u Adi bude centralna, a ne područna, gradonačelnik je rekao da nisu tačne informacije da će time neko ostati bez radnog mjesta.

-Dolazi nova škola, nova radna mjesta, nova uprava kada je riječ o centralnoj školi. Odlukom SNSD neće da omoguće djeci da imaju centralnu školu u naselju Ada, ja to ne mogu da razumijem. Ne žele da to bude centralana škola, nego područna. A svi su jedinstveni da to bude centralna škola, i iz resornog ministarstva i Republike Srbije, koji su dali novac da gradimo školu. Jednostavno, Adi treba centralna škola, kao što treba i Paprikovcu. Razgovaramo i o tome da predsjednik Srbije bude na otvaranju škole krajem avgusta – naveo je on i dodao da škola u Adi treba da nosi naziv Kosovo i Metohija. Ovom prilikom, Stanivuković je najavio da će naredne sedmice da preda i inicijativu da se održi nova redovna sjednica Skupštine Grada i to krajem ovog ili početkom narednog mjeseca. O izgradnji Centralnog spomen-obilježjaGovoreći o inicijativi za izmještanje Centralnog spomen-obilježja sa lokacije tzv. Krašovog parkinga, gradonačelnik je kazao da je to jedna od najkatastrofalnijih inicijativa, koja će ostati zabilježena u istoriji Republike Srpske.

-Da je ova inicijativa potekla iz nekih drugih gradova u BiH, možda bih mogao tražiti razumijevanje, ali da je od Srba i da je potekla u trenutku kada je počela izgradnja spomen – obilježja to ne mogu da razumijem – istakao je Stanivuković.

Napomenuo je da je izgradnja ovog spomen-obilježja počela ove godine, na Vidovdan.-I sada, nakon mjesec i po neko se sjetio da krene u ovu inicijativu za izmiještanjem. U javnom konkursu i na 3D prikazima se vidi da će biti uklesana zlatnim slovima imena 23.801 borca i biće kao svojevrsne freske samog monumenta – rekao je Stanivuković.

Kako je rekao, od stupanja na dužnost gradonačelnika Banjaluke bavi se ovim pitanjem i da je sama lokacija spomen – obilježja usaglašena sa borcima, odnosno svim udruženjima.

-Za lokaciju kod spomenika banu Milosavljeviću, koja se sada pominje, nisu riješeni komplikovani imovinsko-pravni odnosi. Grad je na toj lokaciji vlasnik samo jedne četvrtine, a na preostalom dijelu imate više vlasnika. Inicijativa o promjeni lokacije bi značila još bar tri godine odugovlačenja rješavanja ovog pitanja, ali i dodatnih značajnih sredstava – rekao je Stanivuković. Još jednom je napomenuo da izbor lokacije nije spisak želja gdje mi to želimo.

-Imamo jedinu moguću lokaciju, a to je „Krašov“ parking. Jedna je od najvidljivijih lokacija u centru Banjaluke, u čijoj je blizini Hram Hrista Spasitelja, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, spomenik „12 beba“, zgrada Gradske uprave – naveo je on, dodajući da izgradnju spomenika za sada finansira samo Grad Banjaluka, dok Vlada Republike Srpske ne uspije obezbijediti ostatak sredstava za ovu najveću nacionalnu priču. Dodao je da je do sada u gradnju, Banjaluka već uložila milion KM, te da je planirano da za Vidovdan naredne godine bude završeno ovo spomen-obilježje.

-Ovaj projekat nema greške i pozivam doktora da stavi tačku na tu temu i da budemo jedinstveni u onome što se zove izgradnja Centralnog spomen-obilježja. Od promjene lokacije i obustave izgradnje, nema ništa. Za mene je to završena priča – zaključio je Stanivuković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu