Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STAVILI JAVNI, ISPRED LIČNOG INTERESA Poštuju li političari u BiH pravila koja su nam propisali

Politika
Autor:

Foto: Kabinet predsjednika RS

Političari u Bosni i Hercegovini konačno su počeli da rade svoj posao i na vrijeme shvatili ozbiljnost situacije, zbog čega im građani ovih dana vjeruju više nego inače i pomno prate sve njihove korake i mjere, procenjuju stručnjaci.

Maske, rukavice, razmaci na pres konferencijama, zatvorene sjednice, samoizolacija, odustajanje od okupljanja, fotografisanja, mitinga i mnogih stranačkih sastanaka, te odricaje od plate i ostalih primanja. To je za samo par dana postala svakodnevnica domaćih političara, bar većine njih, koji su, tvrde stručnjaci, vrlo brzo shvatili ozbiljnost situacije oko pandemije virusa korona.

Pojedini visoki funkcioneri BiH su odmah po ulazak u BiH, otišli u samoizolaciju, ministar je u karanitinu sa građanima, vlasti i opozicija se, na svim nivoima vlasti, odriču primanja u korist građana, a u javnosti glavnu riječ vode uglavnom stručnjaci.

Iako čak i u ovim situacijama ima izuzetaka i onih koji baš i nisu ispoštovali ono za šta se sami zalažu, ipak se može reči da su ovi prvi u većini.

Zbog svega toga, političari su preko noći od „najomraženijih likova“ postali oni kojima najviše vjerujemo, a stručnjaci tvrde da je upravo njihovo ponašanje i odgovornost ta koja je u ovim trenucima presudna.

Vuković: Stanje traži poštovanje struke

Sociolog i redovni profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Drago Vuković, kaže da vanredno stanje proizvodi različita očekivana i neočekivana ponašanja ljudi.

– Ovdje se sučeljavaju sposobnost sistema odnosno institucija sa samosvesti pojedinca i njegovog ponašanja. Nisam zagovornik teze da smo odogovorni toliko da nam nije potrebno vanredno stanje i oštre mjere vlasti. Samo uređen sistem i jake institucije sve nas tjeraju i motivišu da budemo odgovorni – smatra profesor Vuković, dodajući da je u  tom smislu najveća odgovornost na onima koji su reprezentanti te vlasti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kaže da su njihova ponašanja uglavnom na nivou tih uloga, te da to što pojedini političari  kreću i imaju kontakte ne predstavlja kršenje pravila iako to neko i tako shvata. On je komentarisao i razmišljanja da vanredno stanje znači diktaturu vlasti i kao model obračuna sa političkim neistomišljenicima.

– Mislim da su takva razmišljanja loša i da proizvode negativne refleksije. Ovo stanje traži poštovanje struke i poštovanje upustava. Nema tu politike. Ali ima tu indirektno nešto vezano za politiku i lidere. Oni koji znaju i mogu da upravljaju ljudima u kriznim situacijama mogu računati na benefite nakon tog stanja i poboljšanje svog stranačkog i ličnog rejtinga – objašnjava Vuković, dodajući da su  slično  prolazili dobri komandanti nakon završetka rata.

Smatra da to ne mora biti loše, ali da je svakako nedovoljno za uspješnu i odgovornu politiku u službi građana.

– Čini mi se da smo u ovim situacijama pokazali neočekivanu odgovornost i profesionalnost imajući u vidu opšte stanje društva  i njegovu zapuštenost. Dakle, bolje funkcionišemo u krizama nego u redovnom stanju. To svakako nije dobro, jer ne možemo  profesionalizam i odgovornost da pokazujemo samo u krizi – objasnio je Vuković.

Dodaje da ne možemo da budemo jedinstveni samo kada nas na to tjera neki problem ili strah, te da je veliki problem doći do kvalitetnih rešenja brzo i što se dugo godina ništa ne činimo u tom pravcu.

– Nisam takođe sklon nekim preteranim pohvalama profesijama  što se uveliko čini. Svi imamo obavezu da budemo na nivou svojih uloga. Pohvale i nagrade treba da sačekaju pobedu nad ovim, kako kažu, opasnim nevidljivim neprijateljem – rekao je Vuković.

Savić: Dosta dobrih primjera

Da li su nadležni stavili javni interes isper svog ličnog, pitali smo i politikologa Vojislava Savića, koji smatra da jestu i da je to stav većine ljudi.

– Pohvalio bih u prvom redu ministra Šeranića, i smatram da zaista možemo biti srećni što je on resorni ministar u ovom trenutku, naročito jer mu je epidemiologija uža specijalnost.  Drugi dobar primJer je to što je zaraženi ministar Kokić otišao u karantin u studentskom centru. Bitno je da pokažemo da pravila važe za sve – rekao je Savić, dodajući da su političari u Republici Srpskoj generalno bolje odreagovali nego u FBiH, gde se, smatra, još uvek ne čini dovoljno kako bi se umanjile posledice.

Od ležernog stava do vanrednog stanja

Politički analitičar Velizar Antića, smatra da naši političari, barem u početku, nisu shvatili opasnost od korona virusa.

– To pokazuje njihov ležeran stav na samim konferencijama za štampu. Naime, mada su slali poruke narodu da treba da se nose maske u zatvorenom prostoru i da se drži dovoljna udaljenost od drugih osoba od najmanje jednog metra, kao i da svi koji su potencijalno zaraženi treba da budu u izolaciji, ova uputstva oni sami nisu primjenjivali – rekao je on.

Dodaje da su upravo svojim primjerom i ponašanjem sigurno doprinijeli opuštenijem stavu čitavog naroda prema opasnosti od ovog virusa.

– Međutim, kako je epidemija odmicala i uzimala maha i sami političari su uvideli da se svi moramo pridržavati uputstava pa se i njihovo ponašanje u određenoj mjeri popravilo – smatra Antić.

Dodaje da političari moraju da shvate da su oni javne ličnosti i da svojim primerom ponašanja u velikoj meri mogu uticati i na ponašanje samog naroda, te da je zbog toga i njihova odgovornost mnogo veća.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO