Politika

Stevandić nakon odluke NSRS “Ukoliko Knežević podnese ostavku, Ustavni sud BiH biće delegitimisan”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da će Ustavni sud BiH biti delegitimisan ukoliko srpski sudija u tom sudu Zlatko Knežević podnese ostavku.

nenad stevandic predsjednik narodne skupstine rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On neće imati sudiju iz Republike Srpske i sve odluke koje bude donosio će, a vjerovatno će se ponovo ticati imovine i aktuelnih pitanja, iako pravno validne, biti delegitimisane, rekao je Stevandić novinarima u Narodnoj skupštini Srpske.

Govoreći o drugoj tački posebne sjednice parlamenta Srpske koja se odnosila na zaključke usvojene 10. decembra 2021. godine, Stevandić je rekao da je njenim izglasavanjem učinjena tehnička izmjena kojom Narodna skupština nije odustala od prava na odbranu regulisanu izmjenjenim zaključcima.

On je rekao da je Narodna skupština Srpske pokazala da je jedini parlament u BiH koji radi, donosi odluke, odgovara izazovima i prati sva aktuelna dešavanja.

Pročitajte još

– Tačke dnevnog reda koje ste imali priliku da pratite vezane su za potvrdu suvereniteta Republike Srpske, nezavisnosti njenih institucija i demokratski karakter Narodne skupštine – rekao je Stevandić.

Govoreći o posjeti predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Republici Srpskoj i njegovim izjavama o toj posjeti, Stevandić je rekao da je narodnim poslanicima danas podijelio dokumente koji govore o tome da je hrvatska ambasada najavila dolazak Milanovića i događaj koji će biti obilježen ali da nije navedeno da će biti odlikovani pripadnici 103. brigade HVO-a.

– Po tim papirima znam da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije bilo obavješteno o odlikovanjima, da niko iz Republike Srpske nije bio obaviješten – rekao je Stevandić.

Upitan da prokomentariše objavljivanje snimka neformalnog razgovora pred snimanje emisije “Oko” na RTS, u kojoj je gostovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Stevandić je rekao da to ništa neće promijeniti u međusrpskim odnosima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije