Politika

"Prvenstveno je ponižen Šmit" Stevandić najavio pravni odgovor NSRS na novu odluku Ustavnog suda BiH

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH, a kojom je donesena privremena mjera zabrane primjene Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj do konačne odluke po meritumu, prvenstveno ponižen Kristijan Šmit.

nenad stevandic predsjednik narodne skupstine rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić je rekao da FBiH nikad nije promijenila Zakon o šumama i šumskom zemljištu već ga primjenjuje 14 godina uprkos odlukama Ustavnog suda BiH.

– Republika Srpska nakon što bude bilo koja odluka donesena od Ustavnog suda zakazuje sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, mijenja zakon, čuvajući vlasništvo i nadležnosti Republike Srpske i drži pravni kontinuitet svojih odluka. Da li je normalno da neko ko ne drži pravni kontinuitet odluka i koji ne donosi nove zakone bude pošteđen političkog pritiska i odluka visokog predstavnika – rekao je Stevandić.

Pročitajte još

Kaže da je na ovaj način Ustavni sud najviše ponizio Kristijana Šmita, kojeg Srpska i ne priznaje kao visokog predstavnika.

– On je brinući se o vakumu kada Republika Srpska može da knjiži svoju imovinu požurio u pokušaju da napravi odluku koja je različita od odluke Ustavnog suda, koji nije donosio privremene mjere u prethodnim slučajevima. Sada je Ustavni sud pokušao da ispravi brljotinu nelegalnog visokog predstavnika donoseći privremenu mjeru – kazao je Stevandić.

Stevandić kaže da će pravni odgovor dati Narodna skupština na svojoj sljedećoj sjednici, prenosi RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije