Politika

Stevandić zagovarao jedno, iz Vlade stiglo drugo: Nacrt zakona o imunitetu proširen i mimo zaštite od OHR

Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske izazvao je negodovanje opozicije, a moglo bi da bude razmimoilaženja i u redovima vladajućih.

narodna skupština
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naši izvori tvrde da Nacrt koji je stigao u Narodnu skupštinu i koji je uvršten u dnevni red iduće sjednice, nije isti onaj koga je zagovarao predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić.

Kao što je poznato, i kako je Stevandić govorio u medijima, smisao „Lexs specialisa“ trebalo je da bude samo zaštita funkcionera u RS koji provode odluke Narodne skupštine i na taj se nađu na udaru OHR i Krivičnog zakona BiH „zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika“.

To je sada slučaj sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošem Lukićem, kojima se sudi pred Sudom BiH.

Pročitajte još

U skladu s tim, u Nacrtu zakona o imunitetu postoji član zakona koji kaže: „Lica iz člana 3. ovog zakona (poslanici u NSRS, delegati u Veću naroda, predsednik i potpredsednici RS i članovi Vlade, prim. aut.), kao i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka visokog predstavnika, imaju imunitet“.

Međutim, u Nacrtu zakona odjednom su se pojavile nove i stavke koje funkcionerima izvršne vlasti daju imunitet od bilo kakvog krivičnog progona u okviru nadležnosti: „Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti“.

Razlika je i u tome što je Stevandić predlagao da zakon ide u hitnoj proceduri, ali je zakon postavljen u formi Nacrta, što znači da je potrebno nekoliko mjeseci do konačnog usvajanja, uključujući i javnu raspravu.

Inače, formalni prijedlagači Nacrta su narodni poslanici, na čelu sa Klubom SNSD.

Predsjednik NSRS nije želio da komentariše Nacrt zakona prije rasprave na sjednici Narodne skupštine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije