Društvo

STIGLI I DO FILIPINA Od hrane najviše izvozimo masti i ulja, u uvozu dominira meso

U prvom polugodištu ove godine iz BiH je izvezeno prehrambenih i agroproizvoda u ukupnoj vrijednosti od oko 488 miliona KM, što predstavlja povećanje za oko 89 miliona KM ili 22.

STIGLI I DO FILIPINA Od hrane najviše izvozimo masti i ulja, u uvozu dominira meso
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U istom periodu, uvezli smo ovih proizvoda u vrijednosti dvije milijarde KM, što je povećanje od 470,5 miliona KM ili 31 odsto u poređenju sa prvim polugodištem lani.

Analiza Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje da u izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

Masti i ulja je izvezeno u ukupnoj vrijednosti od oko 70 miliona KM, što je više za 29 miliona KM ili 72 odsto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Većinu izvoza, tačnije vrijednost od 55 miliona KM, čini izvoz ulja dobijenog od suncokreta, šafranike, kojeg smo najviše izvezli u Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Filipine i Njemačku.  

Pročitajte još

Vrijednosno, najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane – hranu za životinje, proizvode na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće.

Mesa i drugih klaoničkih proizvoda je uvezeno u ukupnoj vrijednost od 183 miliona KM, što je povećanje za 46 miliona KM ili 33 odsto u odnosu na prvo polugodište 2021. Najviše uvozimo goveđe meso – 113 miliona KM, a najviše iz Italije, Holandije i Poljske.

Prihvati notifikacije