Magazin

Stimuliše mozak i pojačava koncentraciju: Ako ste umorni, a čeka vas posao, šoljica ovog napitka može pomoći

Ukoliko vam je važno da se skoncentrišete na učenje ili na posao, umesto kafe možete popiti šoljicu čaja. Mnogi ističu da ih čaj uspava, ali zavisi koji čaj pijete, jer mača čaj poboljšava fokus, kognitivne funkcije i daje podsticaj vašem mozgu.

Stimuliše mozak i pojačava koncentraciju: Ako ste umorni, a čeka vas posao, šoljica ovog napitka može pomoći
FOTO: SREĆA I ZDRAVLJE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Bilo da se cijele noći spremate za ispit ili samo želite šoljicu nečega što će vam pomoći da poboljšate mentalnu jasnoću i fokus, ovaj čaj je zdrava alternativa kafi, energetskim napitcima i drugim napicima sa kofeinom.

Mača se proizvodi od listova zelenog čaja uzgojenog u hladu koji se melju u fini prah. Mača se zatim može konzumirati samostalno kada se razmuti sa toplom vodom, ili se može dodati u late, smuti ili peciva.

Pročitajte još

Pošto je tako koncentrisana, matcha ima više kofeina od većine drugih vrsta čaja, jer sadrži skoro isto toliko kofeina koliko i kafa po šoljici. Matcha takođe ima visok sadržaj l-teanina, jedinstvenog jedinjenja koje smanjuje stres i podstiče smirenost i fokus. Zajedno, kofein i l-teanin prisutni u matchi deluju na poboljšanje kognitivnih funkcija i jasnoće, čineći matchu idealnim čajem za pomoć u učenju, pomažu da se lakše skoncentrišete na poslu, smanjuje umor i podstiče funkcionisanje mozga, piše Srbija Danas.

Pored mače, za koncentraciju se preporučuju i mate čaj, čaj od nane, đumbira, kurkume, zeleni i crni čaj.

Prihvati notifikacije