Društvo

STOP MITU U PORODILIŠTIMA Majkama poziv da progovore, a bolnicama da sarađuju

Pri pregledu mi je kroz redove dato do znanja da se očekuje novac od mene. Zbog dijagnoze i straha za zdravlje, muž je dao 500 KM na stepeništu bolnice doktoru s kojim je dogovoren carski rez, iskustvo je majke koja se porodila u Sarajevu.

STOP MITU U PORODILIŠTIMA Majkama poziv da progovore, a bolnicama da sarađuju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njen slučaj nije usamljen, slične priče o “čašćavanju” doktora i medicinskih sestara pri porođaju mogu se čuti iz svih bolnica u BiH. Mnoge majke i očevi iz zahvalnosti, ali i straha za zdravlje daju novac zdravstvenim radnicima u porodilištima, a ovakvo ponašanje kod nas je poprimilo razmjere prave epidemije. Naime, rezultati istraživanja Udruženja “Bejbi steps” iz Sarajeva, pokazali su da je čak 50 odsto porodilja i članova njihove porodice dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

TRAŽIMO HRABRE ŽENE DA PODIJELE SVOJU PRIČU!Mnoge porodice širom bh porodilišta daju "koverte" i poklone u nadi da će…

Posted by Udruženje BABY STEPS on Tuesday, September 21, 2021

Ovo Udruženje sprovodi aktivnu kampanju buđenja svijesti svih porodilja i članova njihovih porodica u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH, a tokom rada su zabilježili i brojna svjedočenja majki.

– Alarmantno je šta se dešava, doktori direktno traže novac ili insinuiraju da se to uradi, ali i porodilje same, pod pritiskom okoline i trauma koje su druge žene doživjele odlučuju se da daju kovertu kako bi im se, u stvari, omogućilo ono na šta već imaju pravo – naglasila je predsjednica Udruženja Amila Tatarević.

FOTO: NATAŠA TELEBAK/RAS SRBIJA
FOTO: NATAŠA TELEBAK/RAS SRBIJA

Ona je sa članicama Udruženja danas boravila u Banjaluci, gdje su razgovarale sa porodiljama u okviru projekta Antkorupcija u porodilištima. Zajednička poruka iz Banjaluke jeste: “Ne smijemo ćutati”.

– Moramo pričati o problemu i djelovati na percepciju doktora i pacijenata. Nužno je da se sistem uključi, da zaštiti porodilje jer u suprotnom ne možemo očekivati drastične promjene. Sistem mora ženama omogućiti ono što je već propisano i spriječiti korupciju – upozorila je Tatarević.

“Bejbi steps” poziva majke da im ispričaju svoja iskustva iz porodilišta, a bolnice i druge nadležne institucije da prihvate poziv za razgovor i saradnju koju im nude, kako bi svi zajedno stvorili bolje okruženje za majke i bebe.

Pročitajte još

– Nevladin sektor treba da bude korektor društva; porodilišta od nas mogu dobiti povratnu informaciju od samih porodilja koje su krajnji korisnici zdravstvene usluge. Moramo shvatiti da su u fokusu porodilje, dok je kod nas nažalost, fokus na ljekarima i medicinskim sestrama, odnosno kako, koliko i kome dati novac da bismo imali bolje uslove – naglasila je Amila Tatarević.

Podršku udruženju danas je pružila i svima poznata Banjalučanka Brankica Raković, majka i urednica “Lola” magazina.

Ona je upozorila da je poražavajuće što je mito na porođaju postao dio našeg folklora, o kojem često slušamo na porodičnim ručkovima i slavama.

– Žene često daju novac iako to niko od njih nije tražio, ali ono što me posebno zabrinjava jeste da se odnos prema njima popravio nakon što su dale kovertu. Voljela bih da dođemo do tačke kada prijavljujemo mito ako se to od nas traži, a ljude koji daju novac, zamolila bih da prestanu kako oni koji nemaju para ne bi bili u strahu hoće li dobiti dobru zdravstvenu uslugu – istakla je Rakovićeva, uz napomenu da i pored svega ne smijemo zaboraviti da nisu svi isti, i da u porodilištima radi mnogo sjajnih doktora i sestara.

Iskustvo iz Banjaluke

U dva poroda 2019. i 2021. godine oba puta sam počastila babice sa 50 KM od srca, niko nije tražio. Muž je počastio dežurnu doktoricu sa 50 KM jer je bila prijatna, zamolio ju je da mu javi kada rodim i pošalje sliku jer se zbog korone ne može ulaziti u bolnicu. Tako da je čast bila od srca- ispričala je majka koja se porodila u Banjaluci.

Prihvati notifikacije