Politika

Stotine zaključaka BAČENO U VJETAR: Čemu služe stavovi Narodne skupštine Republike Srpske

Počevši od 2003. do danas Narodna skupština Republike Srpske usvojila je više od 800 dokumenata sa zaključcima, ali mnogi od njih, naročito kada se odnose na krupna politička pitanja u BiH, bivaju zaboravljeni.

Stotine zaključaka BAČENO U VJETAR: Čemu služe stavovi Narodne skupštine Republike Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog toga se nameće pitanje čemu služe zaključci parlamenta i da li je upitan dignitet Narodne skupštine!?

Veliku polemiku o zaključcima sa sjednica Narodne skupštine pokrenula je i posljednja posebna sjednica održana na zahtjev srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na kojoj je usvojeno 10 zaključaka, a u vezi sa djelovanjem visokog predstavnika u BiH.

Predstava za javnost

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić tvrdi da se godinama ne provode zaključci sa posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Smatra da to dodatno srozava dignitet ove institucije.

– Godinama Milorad Dodik saziva posebne sjednice, donosi zaključke koji se ne provode nigdje i zaborave se treći dan nakon sjednice. Dodik je čak priznao da zna da Incko neće doći u Narodnu skupštinu da podnese izvještaj, ali je i dalje nastavio svoju predstavu za javnost. Godinama se već ne provode zaključci Narodne skupštine, čime se samo srozava njen dignitet – kazao je Stanić.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Dodao je da su mnogi zaključci koji se donose na posebnim sjednicama samo ubiranje političkih poena.

Da su zaključci Narodne skupštine RS mrtvo slovo na papiru smatra i lider DNS i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Nešić.

Pročitajte još

– Zašto predstavnici institucija na nivou BiH koji dolaze iz Republike Srpske učestvuju u radu, ako je zaključak Narodne skupštine RS da se ne učestvuje u radu na zajedničkom nivou dok ne odu strane sudije iz Ustavnog suda BiH  i dok se ne donese zakon o izboru sudija Ustavnog suda, dok se ne poništi sporna odluka u vezi s poljoprivrednim zemljištem RS – pita Nešić.

Obavezujuće odluke

Dodaje da ga kao predsjednika DNS i parlamentarca zanima zašto se uporno ne poštuju odluke NSRS koje bi trebale biti obavezujuće za sve funkcionere iz RS.

– Odluke Narodne skupštine su sveto pismo za nas koji smo izabrani iz Republike Srpske, da štitimo interese srpskog naroda u zajedničkim organima BiH – kaže Nešić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da ne shvata kakva je svrha donošenja bilo kakvih zaključaka i odluka ako neće biti ispoštovane.

Pročitajte još

– Time degradiramo Narodnu skupštinu, koja je stvorila Republiku Srpsku i vrhovna je institucija srpskog naroda i Republike Srpske. Ne smijemo dozvoliti degradiranje NSRS, što radi većina – kazao je Nešić.

“Pandemija mijenja prioritete”

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać smatra da navedenim tvrdnjama opozicija pravi problem tamo gdje ga nema. Dodaje da je pandemija stavila u drugi plan mnoge stvari, pa tako i pojedine zaključke.

– Oni kao da su zaboravili da je neposredno nakon usvajanja tih zaključaka ne samo Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, već cijeli svijet zadesila kriza koja nije viđena od Drugog svjetskog rata. Da su bile redovne okolnosti i aktivnosti bi išle u drugom pravcu. Međutim, nakon pandemije globalno su se mnoge stvari izmijenile, kao i prioriteti. Morali smo se prilagođavati tome – kaže Novaković Bursać.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Snježana Novaković Bursać

Ona je podsjetila da je zaključku o neučestvovanju u donošenju odluka na nivou BiH prethodila odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske i dodala da borba tek predstoji.

Pročitajte još

– Očito borba tek predstoji, jer je nedavno pokrenuta i apelacija da se obustavi gradnja hidroelektrana, pa apelacija Bošnjaka za šume. Dakle, borba nije stala. Činjenicu da je sve zbog pandemije adaptirano oni koriste na vrlo nizak način – smatra Novaković Bursaćeva.

Ustavni sud RS

Tvrdi da je cilj opozicije da delegitimiše Narodnu skupštinu.

– Opozicija na taj način pravda svoju politiku koje nema, osim kada se radi o dodvoravanju međunarodnoj zajednici i nekim klubovima u Sarajevu – rekla je ona.

Znajući da u Srpskoj ne postoji nadzor nad radom skupštine, otvorena je mogućnost donošenja zaključaka koji neće biti realizovani ili koji će u ladicama stajati mjesecima, čak i godinama. I Ustavni sud RS je nekoliko puta odbio da razmatra zaključke Narodne skupštine navodeći da oni nisu pravno obavezujući i ne mogu proizvesti nikakve posljedice.