Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“STRANE SUDIJE ZAMIJENITI DOMAĆIM” Borenović poručuje da Ustavni sud BiH koči napredak

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik PDP Branislav Borenović izjavio je da Ustavni sud BiH više od 20 godina opterećuje zemlju kao i da je svima jasno da neka normalna zemlja nigdje ne može da ide ako ima strance u svom Ustavnom sudu.

– Neophodno je naći mehanizam kako strane sudije zamijeniti domaćim – rekao je Borenović, komentarišući izjavu Savjeta za sprovođenje mira u BiH PIK u kojoj su svi, sem Ruske Federacije, dali bezrezervnu podršku radu ovog suda i njegovih sudija.

Prema njegovim riječima, domaće sudije u Ustavnom sudu BiH treba da budu profesionalci, koji ne dolaze iz političkih partija i koji će raditi svoj posao odgovorno i ozbiljno.

– Zato treba učiniti napor i tu je velika odgovornost vladajućih političkih partija i drugih političkih faktora, kako izaći iz ovog velikog izazova – istakao je Borenović koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je naglasio da je važno biti mudar i ići sa institucionalnim odlukama, te podsjetio da je dogovoreno da će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti predložen zakon o odlasku stranih sudija i imenovanju domaćih u Ustavni sud BiH.

Borenović je ponovio da je Ustavni sud u posljednjih 10 do 15 godina postao mehanizam za sprovođenje politike SDA, što je, kako je naveo, jasno rekao lider ove stranke Bakir Izetbegović.

– To je neprihvatljivo, ali i loše i štetno za BiH, posebno ako imamo u vidu činjenicu da u Ustavnom sudu sjede sudije koji su došli iz samog vrha SDA –  rekao je Borenović i dodao da je vidno da apelacije njihovih ljudi uvijek dobiju podršku većine članova Ustavnog suda i to preglasavanjem sudija koji dolaze iz Republike Srpske.

U izjavi PIK-a koju nije podržala Ruska Federacija navedeno je da Upravni odbor PIK-a još jednom izražava bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija.

U saopštenju PIK-a navodi se da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO