Svijet

STRUČNJACI UPOZORILI NA "BRZI RAST" Novi soj virusa uskoro dominantan u Americi

Veoma zarazna varijanta virusa korona koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji mogla bi da postane dominantan soj u SAD do marta, rekli su zdravstveni zvaničnici.

STRUČNJACI UPOZORILI NA "BRZI RAST" Novi soj virusa uskoro dominantan u Americi
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je na “brzi rast” i širenje ove varijante u narednim nedjeljama.

Isti izvor navodi da bi takav skok mogao dodatno ugroziti zdravstvene sisteme koji su već opterećeni zimskim naletom kovida.

Najnovije istraživanje Javnog zdravstva Engleske (PHE) sugeriše da je ova varijanta – koja je sada dominantna u većem dijelu Britanije zaraznija za između 30 i 50 odsto od prethodnih sojeva. Trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da uzrokuje bilo kakvu ozbiljniju bolest, navodi Bi-Bi-Si.

Eksperti, takođe, odbacuju mogućnost da sadašnje vakcine neće biti toliko efikasne protiv novog soja virusa.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je novoizabrani predsjednik Džozef Bajden predstavio ambiciozni plan za intenziviranje vakcinacije.

Bajden je rekao da je cilj vakcinacija 100 miliona Amerikanaca tokom prvih 100 dana njegovog mandata, te da će u tom smislu njegova administracija preuzeti aktivniju ulogu u pojačavanju distribucije vakcina.

Bajden je izložio plan za uspostavljanje novih centara za masovnu vakcinaciju, zapošljavanje dodatnih zdravstvenih radnika i osiguravanje da vakcinacija bude dostupna svima, uključujući manjinske zajednice koje su najteže pogođene epidemijom.

SAD su zabilježile najveći broj potvrđenih infekcija virusom korona – 23,5 miliona – od bilo koje zemlje na svijetu, dok je umrlo više od 391.000.

Kriza je posebno akutna u Kalifornija, gdje je smrtnost porasla za više od 1.000 odsto od novembra.