Digitalna Srpska

Sumnjive recenzije u veb prodavnici: Gugl uklonio dodatke koji mogu izmijeniti rezultate pretrage

Gugl je iz “Chrome web” prodavnice uklonio 32 dodatka koja mogu da izmijene rezultate pretrage i prikazuju korisnicima neželjene poruke ili oglase.

Gugl
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Prije nego što su uklonjeni, ovi dodaci imali su ukupno 75 miliona preuzimanja.

Ekstenzije su radile ono što zbog čega su ih korisnici preuzimali zbog čega oni nisu mogli da primijete njihovo zlonamjerno ponašanje.

Jedan od dodataka koji je analizirao istraživač Vladimir Palant, “PDF Toolbox”, koji je preuzet 2 miliona puta, sadržao je prikriveni kod koji je omogućio domenu “serasearchtop[.]com” da ubacuje JavaScript kod u svaki veb sajt koji bi korisnik posjetio.

To je omogućavalo dodatku da ubacuje oglase na veb stranice i krade osjetljive informacije. Međutim, Palant nije primjetio nikakvu zlonamjernu aktivnost, tako da je svrha koda ostala nejasna. On je takođe primjetio da je kod podešen da se aktivira 24 sata nakon instaliranja ekstenzije, što je ponašanje koje je obično povezano sa lošim namjerama.

“PDF Toolbox” je otkriven sredinom maja, a prije nekoliko dana isti sumnjivi kod Palant je otkrio u još 18 ekstenzija za “Chrome” koje ukupno imaju 55 miliona preuzimanja. Među spornim ekstenzijama su “Autoskip for Youtube” (9 miliona aktivnih korisnika), “Soundboost” (6,9 miliona aktivnih korisnika), “Crystal Ad block” (6,8 miliona aktivnih korisnika), “Brisk VPN” (5,6 miliona aktivnih korisnika), “Clipboard Helper” (3,5 miliona aktivnih korisnika) i “Maxi Refresher” (3,5 miliona aktivnih korisnika).

Iako sam Palant nije primjetio nikakvu jasnu zlonamjernu aktivnost, primjetio je da postoje brojni korisnički izvještaji i recenzije u veb prodavnici koji ukazuju na to da su ekstenzije vršile preusmjeravanja i otimale rezultate pretrage.

Uprkos njegovim pokušajima da prijavi sumnjive dodatke Guglu, oni su i dalje bili dostupni korisnicima u “Chrome web” prodavnici.

Pročitajte još

Međutim, osim Palanta i kompanija Avast je prijavila ekstenzije Guglu pošto su njeni istraživači potvrdili njihovu zlonamjernu prirodu ali su oni proširili spisak zlonamjernih ekstenzija na 32.

Iako se ekstenzije korisnicima čine bezopasnim, Avast kaže da su one reklamni softver (adware) koji otima rezultate pretrage da bi prikazivao sponzorisane linkove i plaćene rezultate, a ponekad čak i zlonamjerne linkove.

Gugl je nakon prijave koja je došla iz Avasta uklonio sporne ekstenzije iz “Chrome web” prodavnice.

Iz Avasta kažu da su na uređajima njihovih korisnika selektivno neutralisali samo zlonamjerne elemente u ekstenzijama, omogućavajući legitimnim funkcijama da nastave da rade bez ometanja.

Korisnici treba da imaju na umu da uklanjanje ekstenzija iz “Chrome web” prodavnice ne deaktivira ekstenzije automatski, niti ih deinstalira iz veb pregledača, tako da ih moraju sami ukloniti, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije