Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUNOVRAT POTRAŽNJE IZ NEČLANICA EVROZONE Raste rizik od recesije u Njemačkoj

Biznis
Autor:

Foto: EPA/Hayoung Jeon

Industrijske porudžbine u Njemačkoj su u julu pale više od očekivanog zbog slabe potražnje iz inostranstva, pokazali su danas objavljeni podaci.

Takvi podaci sugerišu da bi poljuljani proizvodni sektor mogao gurnuti najveću evropsku ekonomiju u recesiju u trećem kvartalu, ocjenjuje britanska agencija Rojters.

Porudžbine za robom “proizvedenom u Njemačkoj” pale su u julu za 2,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, usljed sunovrata potražnje iz nečlanica evrozone, saopštilo je njemačko ministarstvo ekonomije.

To je i značajno veći pad u odnosu na očekivani pad Rojtersa od 1,5 odsto. Podaci o porudžbinama za jun su, međutim, revidirani naviše, kako bi ukazali na povećanje od 2,7 odsto umjesto prvobitno prijavljenog rasta od 2,5 procenata.

– Teška situacija u proizvodnji se nastavlja. Pad novih porudžbina značajno povećava rizik od recesije u njemačkoj ekonomiji. Postoji velika opasnost da će negativan privredni rast biti registrovan i u trećem tromjesečju – ocijenio je analitičar VP banke Tomas Gicel.

Njemački bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju za 0,1 odsto na kvartalnom nivou usljed slabljenja izvoza.

Njemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posljedicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvjesnošću, što je posljedica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Vlada u Berlinu očekuje da će ekonomski rast ove godine usporiti na 0,5 odsto u odnosu na 1,5 odsto u prethodnoj godini. To bi bio najslabiji rast njemačke privrede od 2013. godine kada je evrozona bila suočena sa posljedicama dužničke krize.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO