Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SUOČAVAMO SE S VELIKIM IZAZOVIMA” Granična policija 20 godina u borbi protiv kriminala

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Granična policija BiH danas obilježava 20 godina rada, a njen direktor Zoran Galić poručuje da su jedna od jedna od najbitnijih karika u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

– Od početka godine do danas spriječeno je više od 3.500 osoba od pokušaja ilegalnog prelaska granice – naveli su iz Granične policije.

Iz Granične policije su naveli da su ilegalne migracije jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju, a ove godine to je i pandemija virusa korona.

Uprkos manjku ljudstva i opreme, Granična policija BiH navodi veoma dobre rezultate u borbi protiv ta dva najveća problema.

Posljednjih mjeseci, kada je bila najveća borba s virusom korona, pripadnici Granične policije su, kako navode, na svim prelazima bili raspoređeni u timove, a stalnom komunikacijom i koordinacijom sa susjednim zemljama provodila je mjere iz svoje nadležnosti s ciljem suzbijanja širenja virusa.

Galić je rekao da su brojne uspješne akcije Granične policije BiH rezultat spremnosti njenih službenika, kvalitetne organizacije i uvezanosti svih terenskih kancelarija, kao i saradnje s drugim policijskim agencijama u BiH i susjednim zemljama.

On je zahvalio svim pripadnicima za doprinos razvoju ove policijske agencije, te poručio da nastave da rade pošteno i odgovorno.

– Ponekad nije nimalo jednostavno i suočavamo se s velikim izazovima, nailazimo na mnogobrojne prepreke, ali nakon svega, nemjerljivo je zadovoljstvo znati da dajemo veliki doprinos za sigurnost svih ljudi i zaštitu granice BiH – naveo je Galić.

Pripadnici Granične policije BiH su tokom 20 godina otkrili 10.646 osoba za kojima su raspisane potjernice, objave o nestalim osobama i zahtjevi za lociranjem, a koje su imale mjeru lišenje slobode i lociranje.

Među njima bilo je presuđenih i osumnjičenih za najteža krivična djela terorizam, ubistvo, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, krijumčarenje ljudi, neovlašten promet droge, razbojništvo, krivotvorenje novca, nasilje u porodici i drugi.

Granična policija BiH podsjeća da svake godine svečano obilježi 6. jun, datum kada je počeo operativni rad ove policijske agencije, ali će zbog epidemioloških mjera obilježavanje svog dana prolongirati do daljeg.

U saopštenju se podsjeća da je Granična policija BiH prva multietnička policijska agencija U BiH i da se nalazi u sastavu Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO