Društvo

U srpskom narodu jedna od većih slava: Ovo su VJEROVANJA I OBIČAJI uoči Mitrovdana

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovjedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

HRAM HRISTA SPASITELJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom. Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvijek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom (novom) ili 26. oktobra po julijanskom kalendaru.

 Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negdje prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

Pročitajte još

Narodna vjerovanja uoči Mitrovdana

Postoji vjerovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju, ali i da ovo nije praznik kada se primaju gosti. Kako nalažu narodni običaji, uoči Mitrovdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cijele godine noćivati po tuđim kućama, piše Magazin Novosti.

Za Mitrovdan se vjeruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu