Društvo

Praznik koji žene najviše poštuju: SPC i vjernici danas slave polaganje pojasa Presvete Bogorodice

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju Polaganje pojasa Presvete Bogorodice, praznik koji se izuzetno poštuje kod žena.

Praznik koji žene najviše poštuju: SPC i vjernici danas slave polaganje pojasa Presvete Bogorodice
FOTO: KLIMA61/YOUTUBE/SCREENSHOT

Staro vjerovanje kaže da je po Uspenju Bogorodičinom, Sveti Toma u njenom grobu našao samo pojas, koji je čuvao kao najveću relikviju do kraja života.

Kasnije je taj pojas u kovčegu prenesen u Carigrad. Kovčeg nije otvaran do vladavine Lava Mudrog. Njegova žena iznenada je oboljela i nisu joj mogli da joj nađu lijek. Jedne noći ona je usnila kako joj Sveti Toma savjetuje da se opaše bogorodičinim pojasom i da će odmah ozdraviti. Lav Mudri izmoli od patrijarha milost i kovčeg bi otvoren, carica Zoa ostavi pojas oko sebe i bi iscijeljena, a priča o tom događaju kreće u svijet.

Pročitajte još

Vjeruje se da ga je lično Bogorodica isplela od kamilje dlake. Priča kaže da je nakon njene smrti, Sveti Toma je u grobu pronašao samo pojas, ali ne i njeno tijelo, koje se Uspelo. U 14. vijeku pojas dospijeva do cara Lazara i upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped, piše Kurir.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju djece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve donijeti potomstvo. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije