Magazin

Svakodnevno ispijanje ove vrste čaja pomaže vašem KARDIOVASKULARNOM SISTEMU

Svakodnevno ispijanje jedne vrste čaja pomoći će vam u zaštiti srca i snižavanju krvnog pritiska

Čaj
FOTO: FREEPIK

Kardiovaskularne bolesti su sve veći zdravstveni problem u svijetu, a visok krvni pritisak jedan je od prvih simptoma koji ukazuje na to. Stoga, dobro je poznavati šta nam to može pomoći kod snižavanja pritiska.

Brojni faktori poput ishrane, fizičke aktivnosti i pušenja utiču na rad srca i kardiovaskularnog sistema pa je važno da napravite ključne promjene u načinu života kako bi smanjili rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, zatajenje srca i moždani udar.

Mnogima neće biti jednostavno zdravije se hraniti ili imati više fizičkih aktivnosti, ali i male promjene čine razliku. Tehnički direktor AVT Tea Service Limited Tim Bond koji se bavi istraživanjem čajeva od laboratorijske analize do tvorničke proizvodnje, podijelio je jednostavan svakodnevni korak koji bi vam mogao pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Pročitajte još

Naime, riječ je o konzumaciji crnog čaja, koji ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam.

-Ispostavilo se da uživanje u šolji običnog crnog čaja ima benefite za srce i krvni pritisak zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin – naveo je.

Ovaj spoj je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj skupini polifenola, koji su poznati po svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Bond ističe da dobro djeluju na krvne žile, opuštanje glatkih mišića i širenja arterija te smanjuju upale.

Šolja u ruci
FOTO: PEXELS

U usporedbi s drugim namirnicama bogatim flavonoidima, 100 grama crnog čaja može sadržavati 115 mg flavan-3-ola. Primjerice, zeleni čaj sadrži 54 mg na 100 grama, jabuke 9,3 mg, kruške 6,8 mg, a maline 5,8 mg.

Njegov savjet o ispijanju crnog čaja poduprla je studija iz 2022. godine objavljena u Annals of Internal Medicine. U istraživanju je sudjelovalo više od 500.000 ljudi. Tada je otkriveno da je pijenje čaja povezano s nižom stopom smrti od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca, moždanog udara i bolesti disajnog sistema, pa čak i raka, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu