Magazin

Sve što vam je potrebno već imate kod kuće: Uporni kamenac u kupatilu i kuhinji nije teško očistiti

Ne morate da kupujete skupe proizvode da biste se riješili tvrdoglavog kamenca u kupatilu i kuhinji.

kupatilo
FOTO: GEORGE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Lindzi Turford, koja redovno dijeli savjete i trikove za čišćenje sa publikom na svom Instagram profilu @dazlincleaning, ima jednostavan trik koji ne zahtijeva upotrebu teških hemikalija.

Kamenac je problem sa kojim se suočavaju mnoga domaćinstva. Ako imate naslage kamenca nakupljene oko vaših slavina ili odvoda, možete natopiti krpu u bijelo sirće i umotati je oko problematičnog područja – tvrdi Lindzi.

Kamenac je tvrda naslaga sa izgledom nalik kredi koja se uglavnom sastoji od kalcijum karbonata. Obično ga ostavlja voda kada ispari i pogoršava ga voda koja ima visok sadržaj minerala.

Pročitajte još

S obzirom na kiselu prirodu sirćeta, tečnost je u stanju da razbije kalcijum karbonat koji formira kamenac.

Ako kod kuće nemate bijelog sirćeta, limunska kiselina koja se nalazi u limunovom soku djeluje na sličan način.

Pričvrstite svoju krpu natopljenu sirćetom za slavinu elastičnom trakom, a za čvrste naslage, povremeno stisnite krpu kako biste ispustili više tečnosti na slavinu.

– Ostavite oko pola sata i obrišite – dodala je Lindzi.

Bijelo sirće je bezbjedno za upotrebu na većini tipova slavina, iako je važno testirati supstancu na maloj površini prije nego što nastavite sa čišćenjem kako biste bili sigurni da vaše slavine neće potamniti.

Za neke uređaje, možda ćete morati da kombinujete sirće sa vodom kako biste bili sigurni da ne uzrokuje štetu. Možda bi bilo najbolje izbjegavati upotrebu sirćeta na nekim obloženim elementima, kao što su oni sa zlatnim ili hromiranim premazom, prenosi Telegraf.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu