Magazin

Evo kako da očistite peglu od kamenca: Ovo su dvije metode sa sastojcima koje sigurno imate kod kuće

Kada je riječ o održavanju čiste odjeće bez gužvanja, dobro održavane pegle su alat koji morate imati. Međutim, s vremenom nakupljanje kamenca može ugroziti učinkovitost pegle, ostavljajući vašu odjeću nesavršeno ispeglanom. Ne bojte se!

Evo kako da očistite peglu od kamenca: Ovo su dvije metode sa sastojcima koje sigurno imate kod kuće
FOTO: PRAKTICNA ZENA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Otkrivamo najbolje tehnike kako očistiti peglu od kamenca i osigurati da uređaj ostane u vrhunskom stanju.

Kako očistiti peglu od kamenca

Prije nego što krenete u proces čišćenja, važno je razumjeti šta je kamenac. Kamenac je kredasta, bijela naslaga koja se nakuplja tokom vremena, prvenstveno u područjima s tvrdom vodom.

Kada tvrda voda ispari, za sobom ostavlja minerale poput kalcijuma i magnezijuma, koji mogu začepiti otvore za paru i uticati na ukupnu učinkovitost vaše pegle.

Pročitajte još

Čime očistiti peglu od kamenca

Pitanje nije samo kako očistiti peglu od kamenca, nego i čime. Prije nego počnete čistiti, prikupite sljedeće:

–        bijelo sirće

–        destilovanu vodu

–        sodu bikarbonu

–        pamučne štapiće

–        mekanu tkaninu

–        staru četkicu za zube.

Jedan od najučinkovitijih načina za rješavanje kamenca je korišćenje bijelog sirćeta.

Evo vodiča korak po korak:

1.       pomiješajte otopinu – u posudi pomiješajte jednake dijelove bijelog sirćeta i destilovane vode; napravite dovoljno da potopite otvore za paru pegle

2.       natopite peglu – uključite peglu na najnižu postavku i pustite da se zagrije; kad se zagrije, isključite je i uronite otvore za paru u otopinu sirćeta; pustite da se natapa 30 minuta

3.       uklonite kamenac – nakon natapanja upotrijebite meku krpu ili staru četkicu za zube kako biste nježno izribali omekšali kamenac; budite temeljni, ali i nježni kako biste izbjegli oštećenje površine za peglanje

4.       isperite i testirajte – isperite peglu čistom vodom i izvedite test parom na staroj krpi, kako biste bili sigurni da je sav kamenac uklonjen.

Metoda s pastom od sode bikarbone

Evo još jedan od načina kako očistiti kamenac u pegli na paru.

napravite pastu – napravite gustu pastu kombinujući sodu bikarbonu s malom količinom vode

   nanesite pastu – nanesite pastu na naslage kamenca na podnoj ploči pegle, izbjegavajući otvore za pare pustite da odstoji – ostavite pastu da odstoji 15 – 20 minuta, dajući joj vremena da razgradi kamen izribajte i obrišite – koristite meku krpu ili spužvu za ribanje paste, brišući sve preostale ostatke.

Preventivne mjere

Kadgod je to moguće, koristite destilovanu vodu u pegli kako biste smanjili nakupljanje kamenca. Neka čišćenje pegle od kamenca postane dio vaše redovne rutine održavanja, kako biste spriječili ozbiljno nakupljanje.

Osim toga, ispraznite spremnik za vodu nakon svake upotrebe kako biste spriječili da stajaća voda doprinese stvaranju kamenca.

Ovladavanjem umijećem čišćenja pegle od kamenca možete obezbijediti da vaš uređaj ostane pouzdan alat za održavanje najboljeg izgleda vaše odjeće. Bez obzira na to koristite li metodu natapanja u sirćetu ili pastu od sode bikarbone, ove tehnike pomoći će vam da se oprostite od problema s kamencem i ponovo pozdravite učinkovitost vaše pegle na paru, prenosi Dnevnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu