Politika

SVE ZA FUNKCIJU, FUNKCIJU NI ZA ŠTA Sedam ministara u Vladi FBIH prima duplu platu

Izborni zakon Bosne i Hercegovine dozvolio je funkcionerima da u isto vrijeme mogu biti ministri u Vladi Federacije BiH, odbornici u nekoj kantonalnoj skupštini ili čak poslanici i delegati u Parlamentu BiH.

SVE ZA FUNKCIJU, FUNKCIJU NI ZA ŠTA Sedam ministara u Vladi FBIH prima duplu platu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tehnički mandat, nepostojanje saglasnosti oko sprovođenja izbornog rezultata, ali i nedovoljno definisan zakon omogućili su pojedinim funkcionerima da istovremeno obavljaju dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine. 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, uputio je nedavno u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obavljati više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH. 

Tim povodom, Istinomjer je napravio analizu, u kojoj je izdvojeno nekoliko imena političara koji na nivou BiH obavljaju više funkcija istovremeno. 

Jedini političar koji obavlja tri funkcije je funkcioner SDA, Aljoša Čampara.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Tokom 2015. godine Čamapra je imenovan na funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi FBiH i na toj poziciji se zadržao do danas s obzirom na činjenicu da novi saziv ove vlade još uvek nije formiran odnosno da je u tehničkom mandatu. Nakon što je CIK BiH objavio rezultate Opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra 2018. godine, utvrđeno je da će se u klupama Skupštine Kantona Sarajevo, kao jedan od 35 zastupnika, naći upravo i Čampara. 

– Nedugo nakon toga, Čampara je početkom 2019. godine imenovan i na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH iz reda bošnjačkog naroda – navode u Istinomjeru.

Među „duplim funkcionerima“ je još uvijek aktuelni predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je na opšim izborima 2018. godine osvojio i mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Pročitajte još

Takođe, Šemsudin Dedić od 2015. godine obavlja funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a nakon opštih izbora stupio je i na funkciju poslanika u Predstavničkom domu PS BiH.

– Još jedan ministar u Vladi FBiH je Edin Ramić, koji od 2015. godine obavlja funkciju ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, a na opšim izborima 2018. godine izabran je u Narodnu skupštinu Republike Srpske, gdje pored poslaničke ima i funkciju predsjednika poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u ovom organu. Ramić je i na opštim izborima 2014. godine osvojio mandat u NSRS, ali je umesto poslaničkog mandata prihvatio funkciju u izvršnoj vlasti FBiH – objašnjavaju u Istinomjeru.

Josip Martić, osim funkcije ministra prostornog uređenja FBiH, obavlja i funkciju poslanika  u PD PFBiH. Marina Pendeš je 2015. godine imenovana na mjesto ministarke odbrane BiH, a u februaru 2019. godine delegirana je u Dom naroda Parlamenta BiH.

– Činjenica da čak sedam federalnih ministara u BiH obavlja duplu ili čak troduplu funkciju govori o neophodnosti izmjena zakonske regulative čime bi se ovakva praksa spriječila – zaključuju u Istinomjeru.

S obzirom na to da poslanici u Parlamentu BiH primaju iznose i do 5.000 KM mjesečno, a ako se tome još doda i ministarska plata, jasno je da su ove duple funkcije veliko opterećenje za budžet BiH.