Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SVJEDOCI SMO TRAGEDIJE” Brazilsku vladu optužuju da skriva umrle od korona virusa

Svijet
Autor:

Foto: RAPHAEL ALVES/EPA

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su vladu Žaira Bolsonara da “skriva” umrle od korona virusa pošto je zvaničnik ministarstva zdravlja izrazio sumnju u službene podatke.

– Autoritaran, bešćutan i neljudski pokušaj skrivanja umrlih od Covida-19 koji se protivi etici neće uspjeti – istaklo je Nacionalno vijeće ministara zdravlja, organizacije koja okuplja te vlasti.

Dan ranije ministarstvo je prestalo objavljivati ukupan broj umrlih u Brazilu i daje samo broj umrlih u protekla 24 časa. Istog je dana zatvorena i mrežna stranica koja objavljuje javne statističke podatke. Ponovo se pojavila na internetu u subotu ali samo s podacima u protekla 24 časa, bez regionalnih i ranijih podataka.

– Sa zdravstvenog gledišta, svjedoci smo tragedije (…) Neinformisati znači da je država štetnija od virusa – upozorio je u razgovoru koji je u subotu objavljen na društvenim mrežama Bolsonarov bivši ministar zdravlja Luiz Henrike Mandeta koji je smijenjen u aprilu pošto je izrazio neslaganje s politikom savezne vlade, prenosi Avaz.

U petak je privremeni državni sekretar za nauku, tehnologiju i strateško ulaganje Karlos Vizard rekao za list Globo da se službeni podaci umanjuju zbog “izmišljenih i manipuliranih” brojeva.

Regionalne vlasti su odgovorile da su zgrožene takvom izjavom koju su nazvale “vrijednom prijezira”. Vizard, milioner koji se obogatio poučavajući engleski i koji nema iskustva u zdravstvu, kritikovao je rezultate Mandete koji je ljekar.

– Kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom govorili su da ne treba odmah ići u bolnicu kako bi se spriječilo okupljanje ljudi. Oni kod kojih je bolest uznapredovala, trebali su otići ljekaru. Nažalost, slušajući takve upute izgubili smo hiljade Brazilaca – rekao je.

Napomenuo je da se danas ministarstvo zdravstva zauzima za “rano liječenje” grupom lijekova među kojima je hidroksiklorokin koji je podijelio međunarodnu naučnu zajednicu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO