Svijet

SZO O NOVOJ ZARAZI Širenje majmunskih boginja može se suzbiti pravim mjerama

Šefica odjeljenja za pandemije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Silvi Brian kaže da se "neobično" širenje virusa majmunskih boginja može lako obuzdati pravim mjerama.

SZO O NOVOJ ZARAZI Širenje majmunskih boginja može se suzbiti pravim mjerama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iz SZO upozoravaju da bi 200 slučajeva majmunskih boginja registrovanih posljednjih nedjelja u svijetu, izvan zemalja u kojima virus učestalo cirlkuliše, moglo biti samo početak, podsjeća londonski dnevnik Gardijan.

– Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brega tj. ima li mnogo više slučajeva koji su neotkriveni – rekla je Brian u petak na brifingu.

Otkako je Velika Britanija prvi put otkrila slučaj majmunskih boginja 7. maja, skoro 200 zaraženih je prijavljeno SZO iz država koje su udaljene od zemalja u kojima je ovaj virus endemski, a evropski Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procijenio je da ima 219 takvih slučajeva.

Pročitajte još

Slučajevi infekcije virusom majmunskih boginja iznenada su otkriveni u više od 20 zemalja širom svijeta, uključujući SAD, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate i još skoro desetak zemalja EU.

Špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da je do sada potvrđeno 98 slučajeva, dok je u Velika Britanija trenutno 90 potvrđenih infekcija.

Portugal je u međuvremenu registrovao 74 slučaja, saopštile su juče zdravstvene vlasti te zemlje, dodajući da su sve infekcije detektovane kod muškaraca, uglavnom mlađih od 40 godina.

Argentina je juče potvrdila prva dva slučaja majmunskih boginja u Latinskoj Americi.

– Još smo na samom početku ovog događaja, znamo da ćemo u narednim danima imati još slučajeva – rekla je Brian predstavnicima država članica koji prisustvuju skupštini SZO u Ženevi istakavši da nema mjesta za paniku.

Prihvati notifikacije