Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SZO više ne koristi kategoriju PANDEMIJA, ali opasnost od virusa korona NIJE PROŠLA

Svijet
Autor:

Foto: Vesna Lalić/RAS Srbija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) više ne koristi kategoruju “pandemija”, ali virus korona i dalje predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou, rekao je danas portparol SZO Tarik Jašarević.

– SZO nema zvaničnu kategoriju za pandemiju jer više ne koristi od ranije poznati stari fazni sistem. Prema Međunarodnim zdravstvenim regulativama, SZO je proglasila međunarodnu vanrednu zdravstvenu situaciju – naglasio je Jašarević.

SZO je 2019. godine proglasila pandemiju virusa svinjskog gripa H1N1, što je izazvalo kritike jer su farmaceutske kompanije krenule i ubrzan razvoj vakcina i lijekova.

Strahovanja od pandemije oboljenja Kovid-19 pojačana su i danas zbog velikog rasta broja novih slučajeva prijavljenih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji, mada je Kina ublažila zabrane kretanja na nekoliko lokacija, uključujući Peking, zbog pada broja novooboljelih.

SZO je 30. januara proglasila vanrednu situaciju zbog virusa korona koji se u decembru pojavio u Vuhau s ciljem da se pomogne zemljama sa slabijim sistemima zdrastvene zaštite da se pripreme za borbu protiv ovog oboljenja.

Prema posljednjim podacima SZO, od kako se virus proširio, prijavljeno je više od 77.000 slučajeva u Kini, od čega je 2.445 ljudi preminulo, te 1.769 slučeva zaraze i 17 preminulih u još 28 zemalja. U Južnoj Koreji, Japanu i Italiji prijavljene su veće epidemije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO