Svijet

"TAJ ČOVJEK LAŽE" Milanović ponovio da ne planira da podnese ostavku

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović negirao je danas da će podnijeti ostavku na poziciju šefa države, kako je to na društvenim mrežama najavio potpredsjednik aktuelne vlade i ministar mora Oleg Butković.

Zoran Milanović
FOTO: MARTIAL TREZZINI/EPA

On (Butković) je lažov. Taj čovek laže. I mi treba da vjerujemo jednom lažovu nakon njegovih konsultacija s kravom. Nek nastavi da se konsultuje sa kravom – rekao je Milanović novinarima na Pantovčaku.

On je tom prilikom aludirao na jučerašnju objavu Butkovića, koji je na Fejsbuku postavio snimak na kome hrani kravu. Milanović je ponovio da ne planira da podnese ostavku.

– Sve sam već rekao o tome. To bi bilo vrlo neinteligentno. Imamo posla s ljudima koji su vrlo kriminogeni. Bilo bi zakonito i ustavno da sam ja kandidat SDP na listi, postoje srodni zakoni koji predsjedniku dopuštaju kandidaturu na listi za EP. To znači da sam ja htio biti napadno nezavisan. Šta se dogodilo da bih ja od te pozicije prije četiri godine bio nateran, doveden, do toga da sad moram ovako? To nema veze s ustavnošću – kaže Milanović.

Na ponovljeno pitanje o ostavci, Milanović je upitao novinare odakle im ideja da bi trebalo da podnese ostavku.

– Da sam kandidat, išao bih u debatu, iako bi se ona mogla dogoditi sada, ali Plenkoviću to služi kao izgovor. U njoj bih ga zgromio, razgovarao bih s kamerom, građanima, on bi tu bio kao kulisa. Činjenica da sam predsjednik i vrhovni komandant ne bi smjela biti zapreka Plenkoviću da me riješi, da pokaže građanima kakav sam amater, i to ne dan prije izbora, nego juče – rekao je Milanović.

Pročitajte još

Na pitanje ko će mu dati mandat za sastav nove vlade, Milanović je rekao da će to biti onaj koji ga naslijedi.

– Ili da pitamo kravu? . upitao je Milanović.

Na pitanje novinara o nivou komunikacije Olega Butkovića koji je objavio snimak na kojem hrani kravu, Milanović je rekao da je “zgrožen činjenicom da se o tome uopšte razgovara.

– Taj čovjek je uhvaćen u krivičnom djelu pa onda nekog kleveće da je pod evropskim sankcijama. To nije smješno, to je kažnjivo – rekao je.

Na pitanje da li se sjetio žene koja bi mogla biti u njegovoj budućoj vladi, Milanović je odgovorio: “Budem”.

– Ja nisam taj koji će imati apsolutnu vlast. Ne idem okolo ni po manekene ni po manekenke. Uvijek je dobro da bude neki polni balans, ali s druge strane, to mi nije primarno u fokusu, uvijek gledam stručnost. Da nije bilo mene, kao predsjednika tadašnjeg predsjednika SDP, broj žena u saboru bi bio bitno manji. HDZ to prezire, prezire i sada pa će platiti kaznu. Imaju otkuda, ukrali su – kaže.

Na pitanje hoće li ostati predsjednik do kraja mandata ako Plenković donese 76 potpisa, kaže da je to “hipotetičko pitanje”.

Onome ko bi mi došao sa 76 potpisa, a da to nisam ja, svakako bih dao mandat…Onaj ko dođe sa 76 potpisa, taj ima mandat za sastavljanje vlade. To ću biti ja nakon što dam ostavku – rekao je Milanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu