Kultura

Tako smo preživjeli demokratiju: Predstava "Skupština" gostuje u Bijeljini i Gradišci

Predstava "Skupština" biće izvedena na festivalu "Dani komedije" u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini u srijedu, 23. marta, i u Centru za kulturu u Gradišci u subotu, 26. marta, u sklopu redovne razmjene predstava s Gradskim pozorištem Gradiška.

Tako smo preživjeli demokratiju: Predstava "Skupština" gostuje u Bijeljini i Gradišci
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Gradsko pozorište Jazavac iz Banjaluke već se predstavilo sa ovom predstavom publici u Jajcu, Zagrebu, Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a u maju će predstava gostovati u Beogradu i Minhenu.

Reditelj predstave je Ivan Plazibat, a u predstavi igraju Aleksandar Stojković, Nataša Ivančević, Anja Ilić, Senad Milanović i Marko Nedeljković.

– Naša “Skupština” nastala je prema tekstu savremenog španskog komada “Kućni savjet“ (2013.) Kristine Klemente. Preuzeli smo okvir priče o porodici koja sve svoje odluke donosi putem zasjedanja porodičnog vijeća, te glasaju o najbanalnijim odlukama, kao što su raspored pranja suđa, jelovnik, nabavka ajpeda… Htjeli smo da u nju uđe Život sa velikim Ž. I da postane naša. Jer tekst otvara dubinsko pitanje – kako u ovakvom svijetu vaspitavati djecu da budu odgovorni i časni ljudi. Praksa svakodnevice na ovim prostorima ima uvijek jedan jedini cilj – preživjeti. Kako smo preživjeli demokratiju i pritom se smijali, da parafraziramo Slavenku Drakulić, najbolji je podnaslov ove predstave – kaže Plazibat.

Prihvati notifikacije