Politika

Tegeltija na ručku sa Merkelovom „EU stvara iluziju otvorene politike proširenja“

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je, na radnom ručku lidera zemalja zapadnog Balkana sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel u Tirani, da je kriza izazvana širenjem pandemije Kovida19 podsjetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije.

Tegeltija na ručku sa Merkelovom „EU stvara iluziju otvorene politike proširenja“
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

On je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne projekte i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regiona.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara, predsjedavajući Tegeltija je istakao da je zajednički cilj – skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Evropskoj uniji.

FOTO: SAVJET MINISTARA BIH
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

-Proširenje EU na Zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi – ocijenio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Pročitajte još

Predsjedavajući Tegeltija smatra da bi zemljama Zapadnog Balkana trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterijuma i uslova za članstvo. On je naglasio da se reforme ne provode radi članstva, već unapređenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese.

Prihvati notifikacije