Politika

"To bi izazvalo ozbiljne posljedice" Dodik tvrdi da postoje glasine da Šmit planira da nametne budžet

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom rekao je da postoje priče kako Kristijan Šmit planira da nametne budžet, ali da će biti ozbiljnih posljedica ako se to dogodi.

"To bi izazvalo ozbiljne posljedice" Dodik tvrdi da postoje glasine da Šmit planira da nametne budžet
FOTO: BNTV/MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/KOMBO/RINGIER

Danas se u ovom gradu, u institucijama proširila priča da Šmit namjerava da nametne budžet. To je apsolutno neprihvatljivo, nepromišljeno, ukoliko postoji takva odluka. Šmit ima podršku Amerikanaca i Britanaca i još se čeka podrška Brisela. Ako to urade, moraće da se suoče sa ozbiljnim posljedicama funkcionisanja BiH, kazao je Dodik.

Pročitajte još

Smatra da su navodne glasine koje je čuo, istina.

Dodik je rekao da je na sastanku istakao potrebu za uspostavljanjem nove dinamike u odnosima između EU i BiH, te da on nikada nije dovodio u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– Nesporno je i ja želim javno da to kažem teritorijalni integritet i suverenitet na bazi Ustava za nas nije sporan. Spreman sam da potpišem bilo šta na bilo kojem niovu u tom smislu, da preuzmem obaveze za poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta BiH i njenog suvereniteta da bi to moglo dati odgovore na ranija ponašanja ili tvrdnje o tome da je teritorijalni integritet ugrožen što zaista nikada nije bilo – kazao je Dodik nakon sastanka.

Istakao je da su “neki tehničari iz Evropske komisije prema nama ovdje bili neopravdano strogi i da su bili pomalo bezobrazni” kao i da EU stalno traži dodatne uslove koje BiH teško može ispuniti.

Takođe smatra, da su optimalni uslovi za dobijanje kandidatskog statusa davno prošli, prenosi Kliks.

Prihvati notifikacije