Politika

"To je nedopustivo!" Stanić ističe da već treće ljeto u UKC nema sistema za hlađenje prostora

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić rekao je da na pojedinim dijelovima UKC RS nije u funkciji nikakav sistem hlađenja prostora, te je pozvao rukovodstvo UKC i Ministarstvo zdravlja da hitno riješe ovaj problem.

"To je nedopustivo!" Stanić ističe da već treće ljeto u UKC nema sistema za hlađenje prostora
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Slobodan Stanić

Podsjetio je da je u septembru 2018. godine, tačno pred nastupajuće Opšte izbore, svečano otvoren Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske uz slogan „Svi pod jednim krovom“. Međutim, on tvrdi da niko sve do sada nije rekao da pod tim krovom nije u funkciji nikakav sistem hlađenja prostora, ventilacije i prečišćavanja vazduha (HEPA filteri) što osoblju otežava rad, a pacijentima oporavak u ovim vrućim ljetnim danima.

– Kada se tome doda činjenica da su nakon slučajeva tragičnih samoubistava u UKC RS blindirani i brojni prozori, lako možemo shvatiti kakvi su uslovi za boravak i liječenje pacijenata i rad osoblja u centralnom bloku. Naime, radi se o tome da je i pored zahlađenja u sobama temperatura dostizala 31 stepen, a u prošloj sedmici bilo je i preko 35 stepeni celzijusa – poručio je Stanić.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

On ističe da je takvo stanje na UKC već treće ljeto i da je ista situacija bila 2019. i 2020. godine.

Pročitajte još

– Za rekonstrukciju je potrošeno više od 100 miliona evra, a nisu rekonstruisane klinike za Ginekologiju i akušerstvo, kao ni Infektivna klinika. Ostaje nejasno šta je bilo sa sistemom za hlađenje, ventilaciju i prečišćavanje vazduha ako je rađena rekonstukcija– kazao je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS zahtijeva od rukovodstva Univerzitetsko-kliničkog centra RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da hitno pristupe rješavanju ovoga problema, na koji se žali ogroman broj pacijenata i osoblja, jer visoke temperature u zatvorenom utiču i na proces oporavka pacijenata i uslove rada zaposlenih na UKC RS.

– U centralnom bloku koji je bez sistema hlađenja prostora boravi oko 800 pacijenata i 1000 zaposlenih. I već treće ljeto niko ne poduzima ništa da se ovo pitanje riješi. Da stvar bude još teža, onkološki i hematološki pacijenti se nalaze na lokaciji stare hirurgije, gdje su uslovi još teži, a radi se o pacijentima sa najtežim oboljenjima – zaključio je Slobodan Stanić.

Prihvati notifikacije