Svijet

“TOMPSON SVOJ DOLAZAK NIJE NAJAVIO” Organizatoru dočeka na kojem se mikrofona latio proustaški pjevač "pomiješani osjećaji"

Valjda jedini detalj s najluđeg sportskog slavlja kod Hrvata oko kojeg se lome koplja jeste nastup pjevača Marka Perkovića Tompsona.

“TOMPSON SVOJ DOLAZAK NIJE NAJAVIO” Organizatoru dočeka na kojem se mikrofona latio proustaški pjevač "pomiješani osjećaji"
FOTO: PROFIMEDIA

Iako nije bio predviđen u muzičkom programu emocijama nabijene proslave na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, popeo se na binu i “ukrcao” se tokom sopstvene pjesme “Lijepa li si” u klapskoj verziji i aranžmanu klape Sv. Juraj HRM-a, da bi ubrzo u očima dijela javnosti ispao i navodna žrtva dočeka, jer mu je, kao, usprkos želji kapetana Luke Modrića, bilo zabranjeno da pjeva i “Gene kamene”, pa je, eto, ni kriv ni dužan, “bio prisiljen” da ih izvede bez odgovarajuće muzičke podloge, piše “Slobodna Dalmacija“.

Neko je, čini se, ipak želio da ukrade šou.

Nije bilo nikakve zabrane, jer Tompsonov nastup nije bio ni planiran – po ko zna koji put naglašava glavni organizator manifestacije Krešo Dolenčić, poznati hrvatski reditelj u čijoj su biografiji upisane organizacije i režije najvećih događaja u Hrvatskoj, pa i preko njenih granica.

Ali i da mu je, kaže, u onoj sveopštoj euforiji i ludnici na licu mjesta pjevač samo prišao ili bilo ko od njegovih ljudi, odmah bi se, poštujući želju igrača, dogovorili oko njegovog nastupa.

Da objasni šta je i kako je bilo, najbolje je prepustiti riječ autoru koncepta centralne zagrebačke proslave, profesionalcu s iskustvom i znanjem potrebnim za realizaciju ovako velikih događanja. Dolenčić je za “Slobodnu Dalmaciju” pristao da ispriča šta se dogodilo u najluđoj noći “vatrenih”.

Iscrpljen i zadovoljan nakon svega, tek sa trunkom gorčine zbog “slučaja Tompson”, zahvaljujući kome u gomili komplimenata za nezaboravan doček doživljava uvrede i prima prijeteće poruke.

Osjećaji mu se miješaju i ne želi nekom krivom rječju pomutiti sve ono lijepo.

– Koga će uopšte zanimati šta ja pričam oko programa?! To je stvar koja će podstaknuti moju dalju medijsku eksponiranost, a ja se želim isključiti od svega. Mene nije sramota da kažem šta je i kako je bilo. Da, Tompson nije bio planiran bilo kakvim protokolom, mi smo samo čuli nešto u stilu “hoće doći, neće doći”, ali nam se niko nije javio, ni Tompson ni neko od njegovih menadžera, niti je rekao da je tu. Ponavljam, niko nije došao i rekao: “Dobar dan, mi bi to i to”. Jer mi smo spremili “Lijepa li si” u izvođenju klape. Pa i Mladen Grdović je bio tamo, pokraj scene, ali smo se dogovorili “pustiću ti u tom i tom trenutku ‘Nije u šoldima sve'”. Čovjek je bio na trgu cijelo popodne, a znamo da je došao iz Rusije. Ali, niko od Tompsonovih nije došao i rekao: “Mi bismo napravili to i to. Šta vi mislite?” Pa da probamo da se dogovorimo – rekao je Dolenčić.

Pročitajte još

– Takvi dočeci imaju neka svoja pravila, kao što i utakmice imaju svoja pravila. Drugo su fešte po gradovima… Osim toga, izveli smo sve što je trebalo izvesti – himnu, “Moju domovinu”, “Nije u šoldima sve”, “Lijepa li si” i uz to na pozornici popričali sa fudbalerima. On se pridružio klapi na “Lijepa li si” što je u redu, super. Dobro je, lijepa je pjesma i samim time je sve bilo u redu. Gotovo. Za dalje niko ništa nije znao… Uostalom, stalno sam uoči dočeka govorio da će u fokusu svega biti reprezentacija. Zbog toga i nije bilo drugog programa. Ako bih, primjera, dao Doris Dragović pet pjesama ili Marijanu Banu tri, četiri, bilo kome od pjevača, onda bi to bio koncert. Naravno, svi bi pjevači došli. E, u tom slučaju bi i Tompson dobio pet pjesama. Ali, rekli smo: “Nećemo ništa. Akcenat je na reprezentaciji. Najvažniji su vatreni – dodaje.

– Na kraju je lijepo što smo ispali ponizni, krasni, lijepi i dobri, niko se nije povrijedio, nismo imali razbijene izloge. Sve je bilo vrlo kulturno i dobro i zašto se dan nakon svega svađati oko jednog pjevača koji – u krajnjoj liniji – uopšte nije nikome najavio svoj dolazak – pita se Dolenčić.

Dolenčić se na kraju osvrće da Tompsonu tamo i nije bilo mjesto.

– Otpjevali smo “Lijepa li si”. Ok. Zašto bi sad dalje? Zašto nešto za što ni ne znam? Ni nemam matricu… Treba imati malo poniznosti u sebi. Na tom autobusu su trebali biti vozačica, neko iz osiguranja i isključivo, jedino i samo igrači. I niko više. Šta on ima tamo raditi?! Pa da imaš minum životne skromnosti… Ok, želja je igrača da im zapjevaš “Lijepa li si”! Ok, je li to ta pjesma, nema problema. Ovako ispada da ja nešto zabranjujem. Pazite, ja. Pa who the fuck sam ja da zabranjujem?! Ovo je bio događaj od izuzetno važne državne, političke, sportske i svake druge važnosti. I sad će neko pitati Krešu Dolenčića ko smije na pozornicu. Moš mislit’! Ali da nikakvu informaciju nemam oko bilo čega, da se nešto radi u tajnosti. Moglo je biti sve puno mekše, ljepše i onako kako treba biti, pa nek’ se i dan kasnije svi opet posvađamo – rezonira Dolenčić.