Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRAGAJU ZA SAUČESNICIMA U POLICIJI Tužilaštvo tvrdi da je za inspektore pritvor JEDINA OPCIJA

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nenad Grujić

Republičko javno tužilaštvo smatra da je produženje pritvora inspektorima PU Banjaluka Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan za još dva mjeseca jedina opcija za nastavak nesmetane istrage usmjerene na otkrivanje mogućih saučesnika u redovima policije, saznaje Srpskainfo.

Nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo odluku banjalučkog Okružnog suda o puštanju na slobodu osumnjičenih inspektora, okružni sud je zbog protoka vremena zatražio novo izjašnjenje tužilaštva.

-Imajući u vidu protok vremena od stavljanja prijedloga i prethodnog odlučivanja o istom, to je potrebno da se hitno izjasnite o tome da li ostajete kod prijedloga za produženje pritvora osumnjičenim zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo primanje mita i navoda kojima je taj prijedlog obrazložen, a posebno da izvjestite koji su svjedoci u međuvremenu saslušani i uopšte šta je od relevantnih okolnosti u međuvremenu izmjenjeno- navedeno je u dopisu koji je Okružni sud u Banjaluci uputio Republičkom javnom tužilaštvu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jelena Florjan

Nakon ovoga Tužilaštvo je odgovorilo da i dalje postoje razlozi prema kojima se osumnjičenima za primanje 20.000 maraka mita treba produžiti pritvor zbog opasnosti da će uticati na svjedoke koji tek trebaju biti saslušani.

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je da se inspektorima pritvor produži strahujući da će osumnjičeni ukoliko se budu branili sa slobode, uticati na svjedoke, od kojih je većina iz redova policije, ali i da bi mogli uništiti i sakriti dokaze bitne za budući krivični postupak.

-Zbog činjenice da su svjedoci u postupku mahom policijski službenici postoji bojazan da će osumnjičeni uticati na te svjedoke– navode iz Tužilaštva.

Podsjetimo, Vrhovni sud RS je u svom obrazloženju naveo da je prilikom ukidanja pritvora Grujiću i Florjan došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, jer Okružni sud u Banjaluci nije dao jasno objašnjenje da će se mjerama zabrane spriječiti da osumnjičeni utiču na svjedoke, od kojih je većina policijskih službenika.

– Tužilaštvo opravdano ističe da su u obrazloženju o ukidanju pritvora potpuno izostali razlozi u pogledu činjenica od odlučnog značaja iznesenih u prijedlogu za produženje pritvora i koje žalba posebno apostrofira, a koje uz već navedene okolnosti koje manifestuju blizak odnos između osumnjičenih i predloženih svjedoka kroz njihove kontakte u  radu, predstavljaju  naročite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali krivični postupak uticajem na svjedoke  ili saučesnike- navodi se između ostalog u obrazloženju Vrhovnog suda RS.

Konačno, osnovan je i žalbeni prigovor Tužilaštva zasnovan na tvrdnji da rešenje o ukidanju pritvora nije uopšte dalo razloge za zaključak da će se izrečenom mjerom zabrane postići ista svrha kao i pritvorom, te njome  osujetiti ometanje daljeg toka krivičnog postupka od strane osumnjičenih uticajem na svjedoke i saučesnike.

Rezultati dosadašnje istrage upućuju na osnovanu sumnju da su suspendovani inspektori Grujić i Florjan, kao pripadnici „tima 1“ za borbu protiv privrednog kriminala, svoj odgovoran posao kriminalističkih inspektora iskoristili za pribavljanje lične imovinske koristi. Oni su uhapšeni u februaru nakon što je insajder MUP RS Branislav Vidić, inače direktor Srednjoškolskog doma Grujiću predao 20.000 maraka označenih novčanica. Nedugo nakon hapšenja Grujića u svojoj kancelariji u PU Banjaluka uhapšena je i njegova saučesnica Jelena Florjan.

Upute vrhovnog suda

-U ponovnom postupku Okružni sud u Banjaluci će otkloniti bitnu povredu odredaba krivičnog postupka na koju mu je ukazano ovim rješenjem. Pri tome će cijeniti i žalbene prigovore činjeničnog karaktera i to tako što će obrazložiti odlučne činjenice na kojima će zasnovati svoju odluku o tome da li i dalje postoje razlozi za zadržavanje osumnjičenih u pritvoru po navedenom pritvorskom razlogu ili se ista  svrha može ostvariti drugom, blažom mjerom- navodi se u odluci Vrhovnog suda RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO