Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tramp nije fan kriptovaluta: “Fejsbuk” će morati da traži bankarsku dozvolu

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je da “nije fan” kriptovaluta i da će Fejsbuku možda biti potrebna bankarska dozvola ako ta kompanija želi da lansira sopstveni digitalni token, libru.

Tramp je, u seriji postova na Tviteru, napisao da kriptovalute nisu novac i da “neregulisane kripto aktive mogu da olakšaju nezakonito ponašanje, uključujući trgovinu drogom i druge nezakonite aktivnosti”.

– Ako “Fejsbuk” i druge kompanije žele da postanu banke, one moraju da traže bankarsku dozvolu i da postanu dio svih bankarskih propisa – naveo je on, a prenosi tv mreža CNBC.

Kriptovalute “nisu novac i njihova vrijednost je vrlo nestabilna”; zato bi “pouzdan” američki dolar trebalo da bude “jedna jedina realna valuta u SAD”, poručio je američki predsednik.

– To je daleko najdominantnija valuta bilo gdje u svijetu, i uvijek će tako ostati. Ona se zove američki dolar – napisao je Tramp.

Američki predsjednik, međutim, nije jedini koji je kritikovao plan Fejsbuka da uvede sopstvenu kriptovalutu.

Predsjednik američke Uprave federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel, francuski ministar finansija Bruno Le Mer i guverner Centralne banke Engleske Mark Karni, nalaze se među vladinim zvaničnicma i šefovima centralnih banaka koji su govorili protiv libre.

U “Fejsbuku” su odbili da komentarišu Trampove postove na Tviteru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO