Društvo

Traži LIJEK ZA RAK sa svjetskim stručnjacima: Vladimir se povezao sa SUPERRAČUNAROM U FINSKOJ (VIDEO)

Doktor Vladimir Vukić sa svjetskim stručnjacima traga za lijekom, koji bi mogao da pobijedi rak. Kao naučni saradnik sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, zajedno sa kolegama sa univerziteta u Finskoj i Luksemburgu radi na dizajniranju adekvatnog jedinjenja, koje bi moglo da spriječi kancer.

Traži LIJEK ZA RAK sa svjetskim stručnjacima: Vladimir se povezao sa SUPERRAČUNAROM U FINSKOJ (VIDEO)
FOTO: RTV VOJVODINA/SCREENSHOT

Vladimirovo mjesto za rad nije laboratorija već rad za računarom, kojim je uz pomoć programa, povezan sa superračunarom u Finskoj, dok ostale kolege iz Evrope uglavnom rade u laboratoriji i povremeno za kompjuterom dalje testirajući njegove rezultate, navodi se u prilogu RTV Vojvodine.

Treba da suzim izbor od oko dva miliona jedinjenja na sto jedinjenja, koji će oni testirati, da li su aktivni – kaže Vladimir.

Postoji podatak da je 20 odsto kancera uslovljeno mutacijom proteina, na kojem vrše istraživanja i to je ono što oni žele da spriječe, ističe Vladimir, pokazujući 3D model uz pomoću kojeg testira i traži određeno aktivno jedinjenje.

– To je kao lančana reakcija, lanac od nekoliko karika. Mi pokušavamo da pronađemo koja je najslabija, i kako da je presječemo.

Potraga za aktivnim jedinjenjem, koje bi moglo biti korišćeno kao potencijalni lijek protiv raka, zaista je komplikovan proces, priča Vladimir za RTV Vojvodine i dodaje da je veoma lijep osjećaj raditi na ovakvom projektu koji daje šansu da nekom možda spasite život.

– Kad jedinjenje uđe u klinička istraživanja, to je jak signal da je to dobro jedinjenje.

Da bi aktivno jedinjenje bilo testirano i pušteno u upotrebu treba da prođe oko 10 godina što je optimalno vrijeme za istraživanje ovakvog novog leka, dodaje Vladimir, i objašnjava da iako se pokaže da jedinjenje na kojem se sada radi- nije ključno rješenje uz manje modifikacije, može se doći do onog pravog – koji će djelovati u cilju sprečavanja i liječenja raka.