Društvo

"Treba da se opredijelimo za preobražaj i pokajanje" Patrijarh Porfirije današnju besjedu posvetio kraju 5 SEDMICE POSTA

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas, u besjedi tokom liturgije u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, da "treba da se opredijelimo za preobražaj i pokajanje, za ispravno pravoslavno upotrebljavanje darova od Boga".

"Treba da se opredijelimo za preobražaj i pokajanje" Patrijarh Porfirije današnju besjedu posvetio kraju 5 SEDMICE POSTA
FOTO: P. V. / RINGIER

On je besjedu posvetio kraju pete sedmice posta koja protiče u znaku Svete Marije Еgipćanke, koja je, podsjeća partijarh, bila slaba u duhovnom životu i zbog toga joj nije dozvoljeno da uđe u hram Vasrksenja Gospodnjeg.

– I to je podstaklo nju da zaviri u svoju dušu, da se preispita i da razumije da je od Boga dobila mnoštvo darova besplatno da bi kroz te darove uzrastala, da bi se kroz te darove umnožavala, da bi kroz te darove stigla do cilja postojanja, do cilja života, do smisla postojanja, a to je zajednica sa Bogom u potpunom predavanju Bogu, u povjerenju u odnosu na Boga bez kojeg nema istinskog prepoznavanja drugog čovjeka, onog koji je pored nas, svog brata, svoje sestre, svog bližnjeg – stoji u besjedi poglavara Srpske pravoslavne crkve.

On poručuje da kroz proslavljanje Svete Marije Еgipćanke otkrivamo i sam smisao posta, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje da je ona ono što smo svi mi, ali istovremeno i ono na šta smo svi pozvani da budemo.

– Zato post nije ništa drugo nego poziv na preobražaj – kaže Porfirije.

On pojašnjava da nam je ono što smo dobili od Boga dato da budemo radosni, da budemo ispunjeni punoćom i ljepotom, a ne da bi to bio kamen spoticanja u našem životu da bi nas mučilo, da bi nam stvaralo ozlojeđenost i prazninu u duši.

– Dobili smo darove od Boga da bismo služili baš onako kako nam sam Gospod kroz svoja sveta usta proiznosi obraćajući se svojim apostolima, zapravo upućujući svoju riječ, vječnu riječ i nama danas i svim ljudima svih vremena – kaže Porfirije u besjedi.

Pročitajte još

Napomenuo je da su episkopi, sveštenici i đakoni, zajedno sa svakim hrišćaninom tu da služe svijetu, a da kroz darivanje sebe bližnjem i Bogu kao i kroz ljubav možemo naći mir i spokoj i možemo otkriti smisao u svemu oko nas.

– Zato, braćo i sestre, u ovu nedjelju posta po primjeru Svete Marije Еgipćanke da se opredijelimo za preobražaj, za pokajanje, a to znači za ispravno upotrebljavanje svojih darova, ne za zloupotrebu koja nas onda košta, nego za ispravno pravoslavno duhovno upotrebljavanje darova koje smo dobili od Boga kako bismo onda, kao i ona, znali da je Hristos alfa i omega i da je on sve i svja u svemu i da budemo uvijek spremni da služimo Gospodu Jednom u Trojici, Bogu Ocu i Sinu i Svetome Duhu, kako bismo onda služili jedni drugima, tj. bili jedno i uvijek zajedno svi slavili Njega u vijekove vijekova – zaključio je patrijarh, prenosi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu