Svijet

TREBA VREMENA ZA OPORAVAK Spajić: Prošla godina bila armagedonska za Crnu Goru

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je danas da je prošla godina bila armagedonska za Crnu Goru i da država ima strukturalne probleme koji decenijama nisu popravljani i na čemu se mora raditi.

TREBA VREMENA ZA OPORAVAK Spajić: Prošla godina bila armagedonska za Crnu Goru
FOTO: Z. LONČAREVIĆ/RAS SRBIJA

Crna Gora je prošle godine dobila kovid, a imala je jako loš imuni sistem. I ne samo da je dobila kovid nego je bila na respiratoru mjesec dana sa jako lošom funkcijom. Crna Gora je rekonvalescent koji je prošao pakao od bolesti i vrlo je krhka trenutno, i treba vremena da se oporavi – rekao je Spajić na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj je počela rasprava o tom aktu.

Prijedlog zakona o budžetu za ovu godinu, kako je rekao, ne predstavlja sve politike nove vlade, jer je veliki njegov dio mandatorni i ne može da se promijeni u kratkom roku, prenose Vijesti.

Pročitajte još

– Nekih 1,7 milijardi do 1,8 milijardi evra budžeta je mandatorne potrošnje, a to znači da po tom pitanju ne možete da uradite ništa kratkoročno i da je smanjite – objasnio je Spajić.

On je ocijenio da je budžet za 2021. godinu “najbolji u istoriji Crne Gore” jer metodologijom rješava mnoge strukturalne probleme u državnoj kasi, i najavio da će budžet za iduću godinu biti predstavljen u novembru.

Spajić je, prema izvještaju portala CdM, naveo da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biti impresivan, primjetivši da to nije teško ekonomiji koja je lani dodatkla dno i imala pad od 15,2 odsto.

– Predviđeni rast za ovu godinu je 10,5 odsto. Jedan dio rasta će doći zbog neponavljanja grešaka iz prošlosti, ali i dobrih razvojnih politika – istakao je.

Ministar je poručio da svi moraju da budu odgovorni, te da je ključna riječ transparentnost, jer se mora znati gdje se novac troši.

Prihvati notifikacije