Gradovi

TREBIŠNJICA NIJE ZA KUPANJE Problemi nakon HAVARIJE u "Platu"

Januarska havarija u HE „Plat“ u Dubrovniku, od kada ne radi ni agregat Hidroelektrana na Trebišnjici, osim gubitaka u proizvodnji električne energije, donijela je probleme i svim zaljubljenicima u rijeku Trebišnjicu, kao i poljoprivrednicima u trebinjskom polju.

TREBIŠNJICA NIJE ZA KUPANJE Problemi nakon HAVARIJE u "Platu"
FOTO: TURISTIČKA ORGANIZACIJA TREBINJE/RAS SRBIJA

Protok Trebišnjice kroz grad je znatno viši od uobičajnog, a temperatura vode je svega 12,5 stepeni Celzijusa, pa su iz HET upozorili da se u rijeci ne kupa. Dodatnu opasnost predstavljaju povremene oscilacije nivoa Trebišnjice.

Iz javne ustanove „Ekologija i bezbednost“ Trebinje su naveli da se u nedjelju očekuju značajne oscilacije nivoa rijeke, pa se kupačima preporučuje da ne borave pored riječnog korita.

U ovoj ustanovi kažu da će u jutarnjim satima zbog održavanja kola za navodnjavanje i zahvata pumpne stanice biti znatno smanjen nivo vode, a zatim ponovo početi ispuštanje vode sa brane Gorica u korito rijeke, što može predstavljati opasnost za kupače i one koji borave u blizini korita.

U HET su ranije rekli da to preduzeće radi u vanrednim okolnostima i da su postigli sporazum o zajedničkoj proizvodnji sa HE „Čapljina“, po kome je HET obavezan da do kraja septembra u kontinuitetu ispušta dogovorenu količinu vode iz akumulacije „Trebinje“ kroz grad, a HE „Čapljina“ se obavezala da će obezbijediti proizvodnju struje.

Kroz grad se pušta između 35 i 45 kubika vode u sekundi, što je znatno više od uobičajnog.

Upozoravamo korisnike vode, kako one koji rade na kolima za navodnjavanje tako i one koji uzimaju vodu iz korita, da budu oprezni. Posebno oprezni trebaju biti kupači jer je prosječna temperatura Trebišnjice samo 12,5 stepeni – naveli su iz HET.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Trebinjci su ovog ljeta uskraćeni i za skakanje s mostova u Trebišnjicu, što je, kao i kupanje, zabranjeno.

Poljoprivrednici u trebinjskom polju imaju probleme sa zalijevanjem usjeva, jer zbog velike vode ne rade dolapi, koji su koristili za navodnjavanje, a još nije završen savremeni sistem navodnjavanja u ovom polju i okolini.

Poljoprivrednici se snalaze na različite načine, neki su se vratili na motore kojima crpe vodu iz korita rijeke, a neki vodu nose u kantana kako bi spasili ljetinu na temperaturama vazduha koje se približavaju četrdestom podioku.

Iz trebinjskog vodovoda je upozoreno da se gradski hidranti ne koriste za zalijevanje, jer oni služe za protivpožarnu zaštitu.

Propisane su i kazne od 500 do 10.000 maraka za građane i pravna lica koja samovoljno budu koristila vodu iz hidranata.

Ni polovina planirane proizvodnje

U havariji u pogonima HE “Plat” u januaru su stradala tri radnika ovog preduzeća. Nakon ovoga HET  ne ostvaruje ni polovinu planirane proizvodnje.

Očekuje se da će hidroelektrana u Dubrovniku na jesen ponovo biti u pogonu, što će djelimično nadoknaditi ovogodišnji negativan bilans Hidroelektrana na Trebišnjici.