Magazin

Tri stvari koje roditelji blizanaca nikad ne treba da rade “Podržite svakog od njih da sam bira svoj stil oblačenja”

Blizanci su od rođenja pod istom lupom i niko ih ne tretira kao dva zasebna bića.

beba dijete
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tačno je, zajedno su rođeni, ali da cijeli život ne bi tragali za vlastitim identitetom, obratite pažnju na ove važne stvari.

Blizanci, pa i trojke, nisu više rijetkost, a ovu pojavu možemo sve češće očekivati. Kako biomedicinski potpomognuta oplodnja postaje sve zastupljeniji metod na putu do potomstva, ima i više blizanačkih trudnoća.

 Podaci pokazuju da od ukupnog broja trudnoća između dva i tri odsto su blizanačke. Rođenje blizanaca jeste dvostruka sreća za roditelje, ali i dvostruki izazov. Njihovo odgajanje zahtjeva mnogo veći fizički angažman i dobru organizaciju jer nije jednostavno istovremeno hraniti, presvlačiti, kupati i uspavljivati dvoje djece.

Pritom, izloženi su stalnom upoređivanju – ko je ljepši, bolji, poslušniji… Čak i kad okolina to radi, roditelji bi trebalo da se uzdržavaju od toga. Oni treba da njeguju saradnju, a ne rivalstvo među decom. Evo šta je ključno.

Pročitajte još

Trudite se da ih oblačite različito

To što su rođeni u isto vrijeme ne znači i da uvijek treba da budu isto obučeni i da moraju da vole i da rade iste stvari. Razmislite da li biste vi voljeli da je pored vas uvijek vaša sestra u potpuno istoj haljini i cipelama. Važno je da im dozvolite da brane svoje izbore jer insistiranje da izgledaju i ponašaju se isto samo zato što su blizanci neće im dugo biti zanimljivo, prenosi Žena Blic.

– Život blizanaca je od malih nogu zasnovan na konceptu „mi“, a ne na „ja“. Umjesto imenima, često ih zovu blizanci i to je nešto protiv čega se bore čitavog života. Stalno tragaju za vlastitim identitetom, a to što su dio blizanačkog para naročito im smeta tokom adolescencije, koja je osjetljiv period – objašnjava Nikolina Milosavljević, psiholog i savjetnik za roditelje.

Ne upoređujte ih

Niko ne voli da ga stalno porede i da mu nameću izbore i put kojim treba da ide. Zato podstaknite razlike između blizanaca i podržite svakog od njih da sam bira svoj stil oblačenja, muziku, prijatelje. Naučite ih da budu samostalni i da ne zavise toliko od brata, odnosno sestre. I ne zaboravite, kad ih stalno upoređujete, tako samo podstičete takmičenje među njima, što nije dobro.

Ne obraćajte im se zajedno

Trudite se da im se obraćate pojedinačno, po imenu, jer direktno obraćanje omogućava razvijanje njihovih individualnosti. Da bi one došle do izražaja, razdvojite ih povremeno.

– Na primjer, kad god je moguće, majka može da izvede jedno djete u park, a otac da ostane sa drugim. Tako će roditelji moći bolje da se posvete djeci i ne stavljaju ih u situaciju da se bore za pažnju i vrijeme provedeno samo s mamom ili tatom – savjetuje Nikolina Milosavljević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije