Svijet

TUGA DO NEBA Doktorka rizikovala sve da bi SPASAVALA OBOLJELE, a sada svi plaču zbog nje

Doktorka iz Hjustona Adelin Fejgan (28), jedan od heroja borbe protiv korona virusa, rizikovala je sopstveni život i na kraju preminula.

TUGA DO NEBA Doktorka rizikovala sve da bi SPASAVALA OBOLJELE, a sada svi plaču zbog nje
FOTO: GOFUNDME/PRIVATNA ARHIVA

Mlada doktorka je 8. jula saznala je da se zarazila korona virusom. Smještena je u izolaciju tokom koje se njeno stanje pogoršalo.

Njena sestra Morin, pokrenula je GoFundMe kampanju u kojoj je porodica molila za pomoć u plaćanju medicinskih računa, rekla je da se Adelin Fejgan (28) zarazila dok se brinula za pacijente s Kovidom-19 u hitnoj službi.

Smještena je na respirator 3. avgusta, nakon nekoliko nedjelja tokom kojih su joj pokušavali pomoći s nekoliko različitih respiratornih terapija i desetinama lijekova.

– Nije dobro reagovala na respirator pa su ljekari tada preduzeli posljednji preostali korak koji je bio na raspolaganju, priključili su je na ECMO aparat koji oksigenizuje krv – rekla je Morin.

Ipak, nije bilo pomoći i 19. septembra Adelinin otac Brant objavio je na GoFundMe stranici da je preminula.

Prethodno veče, medicinska sestra utvrdila je da ne reaguje na ikakve podražaje, a nakon pregleda vidjeli su da je imala masivno krvarenje u mozgu.

– Neurohirurg je rekao kako je šansa ‘jedan u milion’ da će preživjeti operaciju, ali da će Adelin imati nekoliko ozbiljnih kognitivnih i senzornih ograničenja ako preživi. U to je ljekar bio siguran – napisao je shrvani otac.

Iako je uglavnom radila na porođaju beba, Fejgan je radila rotaciju u urgentnom odjeljenju liječeći pacijente sa Kovidom, Uprkos tome što je imala probleme sa astmom, infekcijom gornjih disajnih puteva i upale pluća, njene koleginice su rekle odlazak na posao „ono što Adelin želi da radi“.

Njena smrt sve je duboko potresla.

– Svi su bili shrvani, medicinske sestre, ljekari i, naravno, mi. Ljekar je rekao da su već vidjeli ovakve komplikacije kod pacijenata koji su bili priključeni na ECMO. Vaskularni sistem takođe je bio oslabljen virusom, što je rezultiralo krvarenjem. Preostale minute proveli smo grleći se, tešeći i razgovarajući s Adelin. A onda je svet stao. Ako možete da učinite samo jednu stvar, budite ‘Adelin’ u svijetu. Budite strastveni u pomaganju drugima, imajte osmijeh na licu, smijeh u srcu i Diznijevu melodiju na usnama. Volimo te, Adelin, svim srcem – zaključio je Brant Fejgan.

Njena prijateljica, dr Prija Sasankan se od nje oprostila preko Tvitera, prenosi Blic.

– Uz veliku tugu moram kažem da je moja prijateljica dr Adelin Fejgan preminula. Bila je oličenje dobrote, istrajnosti i snage. Nikada neću zaboraviti njen osmijeh i vječni optimizam. Počivaj u miru – napisala je ona.

Na njenu smrt su reagovali mnogi Amerikanci izrazivši tugu.

“Ovo je tragično”, “Ovo je dokaz da kovid ne ubija samo starie ljude”,