Magazin

Tuga je normalno i poželjno osjećanje: Ako je ne "pustimo", blokiraće nas za dalje

Svaki čovjek se ponekad osjeća tužno, kao što osjeća radost, ljutnju, ponos ili pregršt drugih emocija.

klimaks
FOTO: LADDER TO LEARN/YOUTUBE/SCREENSHOT

U situaciji kao što je aktuelna, tuga je logično i prirodno osjećanje, koje će kod svakog “trajati“ različito i biti drugačijeg intenziteta.

Ako je ne “pustimo“, tuga će nas blokirati za dalje

Kakva god da su osjećanja, ona su stvarna i dio su života. Naš svijet se, logično, fokusira na sreću i tretira nesreću kao nepoželjan ili beskoristan osjećaj.

U svakodnevnim, a posebno u ovako dramatičnim situacijama, tuga je i normalno i poželjno osjećanje.

Proces „puštanja“ tuge je jedini način da procesuiramo traumatične, ali i neke svakodnevne događaje koji su je izazvali.

Pored toga, tuga može da nas uspori, zaustavi i natjera da razmislimo o svom životu, osjećanjima, ljudima i situacijama oko nas.

Priznanje da je tuga tu otvara i mogućnost boljeg kontrolisanja emocija.

Važno je znati da ako smo tužni, ne znači da se ne nosimo sa situacijom.

Naprotiv – jedino suočavanje sa tugom koja je pratilac nekog događaja može da nam pomogne da se pomirimo sa činjenicama.

Dok se to ne desi, ne možemo dalje. Pustiti tugu da „odradi svoje“ je važan emocionalni proces sa ciljem prilagođavanja, prihvatanja, fokusiranja, istrajavanja i napretka.

Pročitajte još

Još jedna dobra vijest je da kada naučimo da prepoznajemo tugu i savladamo njeno prihvatanje kao normalnog osjećanja, moći ćemo njome i bolje da upravljamo, odnosno, da je kontrolišemo.

Ako vam se plače kada ste tužni, plačite. Nema boljeg načina da se osjećanja ispolje.

Kako sve tuga može da se osjeća i ispolji

Za opisivanje tuge koristimo različite pojmove i riječi, a mnoge nas na nju i asociraju: žalost, agonija, tjeskoba, slomljeno srce, bol, potištenost, užasnutost, nostalgija, nesreća…

Sve ove emocije mogu se javiti kao odgovor na neke negativne, neočekivane situacije ali i sasvim normalne i uobičajene životne promjene.

Takođe, tuga se često javlja istovremeno sa drugim osjećanjima. Takva su bijes, stres, krivica, euforija, anksioznost, nemoć, beznađe…

Ponekad neki drugi osjećaj može biti toliko jak da u stvari i ne shvatamo da smo tužni i da je u njegovom korijenu tuga.

Zabluda je da je tuga samo psihička manifestacija: od tuge može da nas zaboli i tijelo i potpuno izmijeni naš fizički status. Najčešći fizički simptomi tuge su:

– bol u stomaku– glavobolja– mučnina– povraćanje– oduzetost ili malaksalost– trešenje tijela– nesanica.

Signali da tuga nije u granicama normalnog osjećanja

Češće, tuga može da promijeni to kako se osjećamo emocionalno. Možemo biti plačljivi, mrzovoljni, sa osjećajem dosade i nezainteresovanosti za druge ljude, aktivnosti, druženje…

Kada smo tužni, često smo i zbog nečega frustrirani, ili jednostavno samo želite da se malo osamimo.

Prepoznavanje osjećaja „zdrave“ tuge i razumijevanje da je u redu osjećati se tako jeste znak stabilnog mentalnog zdravlja.

Međutim, ako tuga počne ozbiljno da remeti svakodnevno životno funkcionisanje, obavljanje zadataka, ako je izbjegavanje ljudi i obaveza permanentno i one počinju da trpe, ukoliko nemate potrebu da jedete ili da vodite računa o ličnoj higijeni, tuga je prešla svoje zdrave granice.

Svaki produžetak ovakvih manifestacija u periodu dužem od dvije sedmice jeste signal da se tuga možda pretvara u depresiju i da je potrebno obratiti se stručnoj osobi.

Načini za prevazilaženje tuge

Da bismo se, iako smo tužni, osjećali bolje, i sami možemo da preduzmemo neke korake. Dobar početak je da priznate i sebi i drugima da ste tužni. Dalje:

– vjerujte da će se stvari promijeniti i da dolaze bolji dani, jer poslije kiše uvijek dolazi sunce,

– budite iskreni prema sebi i ljudima oko sebe,

– razgovarajte sa nekim kome vjerujete,

– radite stvari u kojima uživate (slušajte muziku, idite u šetnju, čitajte knjigu, pozovite prijatelja),

– ako su nagomilani životni problemi razlog što ste tužni, rješavajte jedan po jedan – napravite spisak od čega početi,

– ako se ne osjećate dobro fizički, promijenite način ishrane i omogućite sebi dovoljno sna

– pomozite nekom drugom ako ima problem, i vi i ta osobe ćete se osjećati bolje

– pronađite kreativan način da izrazite svoju tugu (pisanje dnevnika, meditacija, poveravanje nekome kome vjerujete)

– potražite pomoć od stručnjaka ako uvidite da ne možete sami, a ako vam prijatelji na to ukažu, ne ljutite se na njih jer vam samo žele dobro, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije