Politika

"TURKOVIĆEVA OBMANULA MASA" Dodik poručio da dva konstitutivna naroda ne žele OHR

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bisera Turković u razgovoru sa njemačkim šefom diplomatije Hajk Masom iznijela svoj ili partijski stav, a nikako stav BiH, te da bi želio da to zna i ministar Mas.

"TURKOVIĆEVA OBMANULA MASA" Dodik poručio da dva konstitutivna naroda ne žele OHR
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajk Masa i države Njemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR – istakao je Dodik upitan da prokometariše sastanak Turkovićeve sa Masom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je pojasnio da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcionisanjem i za ostanak protektorata su samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov advokat.

– Želio bih još jednom da istaknem da naše protivljenje nema nakakve veze sa ličnošću Kristijana Šmita, kojeg Njemačka vidi na tom mjestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal. Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način”, naglasio je Dodik.

Prihvati notifikacije