Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TUŽAN PRIZOR Gladni polarni medvjed traži hranu na deponiji (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Public domain/Wikipedia

Gladni polarni medvjed primijećen je zadnjih dana u ruskom Norilsku, najsjevernijem gradu na svijetu, a stručnjaci su komentarisali da se njihovo prirodno stanište smanjuje zbog klimatskih promjena te da su prisiljenu da daleko lutaju i ulaze u gradska, naseljena područja, u potrazi za hranom.

Mršavi medvjed bio je u potrazi za hranom u tom sibirskom gradu daleko od svog prirodnog staništa, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama.

? หมีขั้วโลก ตุหรัดตุเหร่ กว่าร้อยกิโลเมตรเข้ามาคุ้ยกองขยะแถบไซบีเรียนเพื่อหาอาหาร สะท้อนระบบนิเวศตามธรรมชาติที่แปรปรวนและเปลี่ยนแปลง?"An emaciated polar bear has wandered into a Siberian rubbish dump hundreds of kilometres from its natural home searching for food." (Sky News)?"Polar bear spotted in industrial Russian city kilometres from natural habitat" https://www.9news.com.au/world/russia-polar-bear-city-norilsk-arctic-warning-news-europe-world/bed8896b-4406-4c59-af34-7ed07cc75707

Gepostet von ดร.สิขเรศ ศิรากานต์ am Mittwoch, 19. Juni 2019

Ledena prostranstva koja su tradicionalno pružala prirodno lovište za medvjede smanjila su se uslijed relativno visokih temperatura u regiji, kažu stručnjaci.

– Smanjenje ledenog pokrova dovelo je do promjena u ponašanju životinja vezano uz hranjenje – rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznovrsnost u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF-Rusija).

Zato što ne mogu loviti tuljane, medvjedi su “prisiljeni hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja”, kazao je on.

Nitko joj ne smije prići bliže od 30 metara dok stručnjaci za životinje ne procijene njeno stanje, izvijestila je novinska agencija RIA.

Na temelju te procjene “odlučićemo hoćemo li ju prebaciti na lokaciju unutar njezinog prirodnog staništa ili u zoološki vrt u Krasnojarsku”, rekao je dužnosnik Aleksandar Korobkin.

– Polarni medvjed u Norilsku jedinstvena je pojava. Ranije se to dogodili samo jedanput, prije 40 godina – rekao je stručnjak iz WWF-Rusija.

– Nekoliko sličnih slučajeva zabilježeno je u različitim regijama Rusije – rekao je Gorškov.

Ranije ove godine proglašeno je vanredno stanje na arktičkom arhipelagu Novaja Zemalja u Rusiji zbog “invazije” glasnih polarnih medvjeda. Više od 50 medvjeda viđeno je kako ulazi u stambena naselja.

– Nemoguće je pobjeći od polarnog medvjeda! – upozorila je tada lokalna administracija. Zbog nedostatka hrane polarni medvjedi mogu se prebaciti na bilo kakav mogući izvor hrane, uključujući čovjeka.

(Novi list)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO